Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tickital låter dig hyra biljetter av andra – pitchade i Draknästet och snärjde tre investerare: “Fan vad bra du är”

Gästdraken Susanne Najafi och Saliou Sall, grundare Tickital. Foto: SVT/Faksimil SVT Draknästet/Montage

Utmanar-appen Tickital låter användarna hyra ut sina bussbiljetter och tjäna pengar på dem när de inte används.

Efter 40 minuters diskussion lyckades bolaget, som tidigare deltagit i Breakits och Blings initiativ Shift, få med sig tre av SVT:s drakar.

“Vad spännande, det låter som att du hittat ett arbitrage”, sa gästdraken Susanne Najafi efter grundaren Saliou Salls pitch.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

På sin hemsida beskriver Tickital sig som “appen som uppmanar till förändring”. 

Användarna kan på bolagets plattform hyra eller hyra ut kollektivtrafik- och fotbollsbiljetter och på så sätt spara – eller tjäna – pengar. 

Grundaren Saliou Sall, som gick till final i Blings och Breakits initiativ Shift år 2021, pitchade bolaget under torsdagens avsnitt av SVT:s Draknästet. 

Då grundaren sökte 1,5 miljoner för 4 procent av bolaget låg prislappen inledningsvis på 37,5 miljoner. 

“I min familj låg busskortet ofta på byrån i hallen, vi brukade dela på det. Problemet var att det inte fanns något smart sätt att dela kortet utanför hemmet. Men det har vi nu löst”, sa Saliou Sall. 

Gästdraken Susanne Najafi – serieentreprenör, riskkapitalist och en av grundarna till VC-företaget Backing Minds, imponerades. 

”Det låter som att du hittat ett arbitrage”, sa hon och tillade:  

“Ofta är det så med arbitrage, att de finns där och sedan när systemet upptäcker det så kan de försvinna. Hur ser det ut i det här fallet? Lokaltrafikentreprenörernas intäkter kommer ju att minska när det är färre som betalar”.

“Det där är alltid den första frågan vi får och vi ser det på ett helt annat sätt. I och med att du kan dela på biljetter så delar du också på priset, vilket gör att fler kan köpa biljetter, kontrade Saliou Sall.

“Ta månadskort som exempel. Om du jobbar hemma i veckan, då är det inte värt att äga ett, många köper inte. När vi finns så är det en “no brainer”, fortsatte han. 

Husdraken: “En smart tjänst”

Tickital grundades i slutet av 2019. Under det första året hade bolaget en omsättning på 25.000 kronor, enligt Saliou Sall. I dag omsätter det 4,2 miljoner kronor, enligt grundaren, och i appen finns ungefär 50.000 registrerade användare. 

Hittills har 7 regioner anslutits. 

 “Du kommer att lösa det här men jag är inte säker på att du behöver fler kockar, så jag avstår”, sa draken Evelina Anttila – jurist och vd på riskkapitalbolaget Wellstreet. 

Draken och affärsängeln Hellen Wohlin Lidgard, tackade också nej. 

Men både Susanne Najafi och husdrakarna Jonas Tellander och Shervin Razani hoppade på tåget. Efter en diskussion om en gemensam investering och ett par bud och motbud var de överens. 

De 1,5 miljoner kronorna som Saliou Sall ville få in utlovades i utbyte mot 5 procent av bolaget. 

“Här sitter vi efter 40 minuter och har en deal. Kul!”, sa Storytel-vd:n Jonas Tellander och reste sig upp för en omfamning. 

“Fan vad bra du är”. 

När Saliou Sall lämnat rummet avslöjade Shervin Razani att han snabbt bestämde sig för att investera. 

“För mig var den ganska klar i början, att det var investeringsbart, för jag har sett det på fotbollsappar med biljetter i och med att jag köper sådana. Jag har tyckt att det varit en smart tjänst”, sa han. 

Läs mer