Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Swedish Tonic i konkurs – gjorde 100.000 liter handsprit med Mackmyra

Artikel bild
Swedish Tonic. Foto: Press

De är den svenska uppstickaren bakom olika smaksatta tonics. Nu står det klart att Swedish Tonic tvingas kasta in handduken – bara dagar efter att samarbetspartnern Mackmyra gjort detsamma.

“Det är i princip omöjligt om du inte tjänar pengar”, säger grundaren om jakten på nya finansiärer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Våren 2020 sticker ut. Då lamslogs världen av covid-19 och allt ställdes på ända. Plötsligt gick bolag med vitt skilda verksamhetsområden samman under stiltjen för att tillverka visir och plasthandskar åt vården. Alla skulle bidra. 

Och det gjorde bland annat Swedish Tonic och whiskeybolaget Mackmyra, två företag som slog ihop sina påsar för att tillverka handsprit, där den första laddningen låg på 100.000 liter

”Det känns sjukt skönt. En veckas hårt slit, med saker man aldrig hållit på med tidigare”, kommenterade Swedish Tonics vd Gustaf Ytander till DI. 

Spola fram till sensommaren 2024 och mycket är annorlunda, även om pandemins effekter fortfarande är kännbara. Det är nu nyheten kommer om att Mackmyra kastar in handduken.

En vecka senare kommer samma besked från Swedish Tonic. Bolaget har skickat in en ansökan om konkurs till Uppsala tingsrätt. Hemsidan ligger nere. 

“Vi har hållit på i snart nio år och byggt upp något väldigt fint. Vi känner att vi lyckades ta fram något unikt på marknaden. Det är extremt tråkigt att bolaget går i konkurs”, säger grundaren och vd:n Gustaf Ytander till Breakit.. 

“Det har varit tufft sedan pandemin”, berättar han. 

Grundaren berättar att bolaget blivit ansatt från i stort sett varenda håll. Leveranskedjan skakades om och det blev plötsligt svårt att få tag på insatsvaror. Energipriserna utgjorde det hårdaste slaget och drev upp priserna samtidigt som det inte fanns några vidare marginaler att ta av.

Råvarupriserna pressade från ett håll och dagligvarukedjorna från ett annat. Swedish Tonic skapade en premiumprodukt men ställdes inför att sänka priserna för att ha en chans att konkurrera om hyllmetrarna.

2023 omsatte Swedish Tonic 22,2 miljoner kronor med ett negativt resultat på 6,4 miljoner kronor. 

“Vi trodde vi skulle hitta finansiärer men även det har blivit mycket svårare. Det är i princip omöjligt om du inte tjänar pengar”, säger Gustaf Ytander. 

När Mackmyra gick i konkurs förra veckan tappade Swedish Tonic en kund. Det var inte en utlösande faktor för Swedish Tonic, men ännu en faktura som de inte får betalt för. Många bäckar små. 

“Det är en av många faktorer. Vi har haft flera stora distributörer som gått i konkurs och då tappar man framtida affärer och fordringar. Det är mycket samtidigt.”

Vad som händer nu återstår att se. Gustaf Ytander säger att han inte kan uttala sig om framtidsutsikterna. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer