Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Chipjättens vd anklagas för "tortyr" – därför stannar folk ändå kvar

Artikel bild
Jensen Huang – en hårdför ledare? Foto:TT

AI:s verkliga superstjärna heter Nvidia. Chipjätten har på kort tid gjort en sanslös resa och blivit ett av USA:s största bolag.

Men inifrån bolaget kommer nu larm om kaos, skrikiga möten och en toppchef som torterar sina anställda.

Varför står de ut? Ett svar: Pengarna.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Imorgon är det dags för chipjätten – en av de hittills största vinnaren på AI-vågen – Nvidia att blotta korten. Bolaget som har över 80 procent av marknaden för AI-chip har på bara ett par år blivit ett av de fem högst värderade bolagen på den amerikanska börsen. Den som satsade på Jensen Huangs bolag redan 2019 kan antagligen skratta hela vägen till banken med tanke på kursökningen på nästan 4000 procent.

Men på tröskeln till att de nya siffrorna ska presenteras kommer nya uppgifter om Nvidia. Bloomberg har pratat med tio anonyma källor som vittnar om ett allvarligt kulturellt problem på bolaget. Det handlar om arbetsmiljön, som beskrivs som både hårdför och kaotisk. Istället för att som sina rivaler avskeda anställda så föredrar Jensen Huang att “tortera dem till stordåd”, hävdar till exempel en av de anonyma källorna. 

En tidigare anställd som slutade 2022 säger att hon var tvungen att delta i sju till tio möten per dag, ofta med upp emot 30 deltagare, där det ofta skreks och bråkades. Hon säger att hon stod ut på grund av “de gyllene handbojorna”, det vill säga möjligheten att tjäna stora pengar.

Och stora pengar finns att hämta. Bloomberg skriver att Nvidia-anställda sitter på enorma gyllene ägg. Nyhetsbyrån lyfter upp finanschefen Colette Kress som exempel. Hon anslöt sig till bolaget för 11 år sedan och har aktier värda över 758,7 miljoner dollar – alltså nästan åtta miljarder kronor. Det kan jämföras med hennes motpart på Intel som sitter på aktier värda runt 3 miljoner dollar, skriver Bloomberg. 

Det kanske är pengarna som talar i slutändan. För trots uppgifter om en överarbetad personal så får Jensen Huang väldigt högt betyg av anställda på rekommendationssajten Glassdoor. 97 procent ger hans ovanliga ledarstil tummen upp. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer