Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

E-handlaren Medea i konkurs — Covid-vinnaren delade ut över 100 miljoner innan kraschen

Artikel bild
Medea gjorde stora vinster under pandemin men sen tog det stopp. Foto: Istockphoto och skärmdump

Medea hittade en riktig storsäljare under pandemin.
Men sedan kom baksmällan och nu tvingas det tidigare superlönsamma bolaget i konkurs, kan Breakit berätta.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det finns ett par bolag som fick ett rejält uppsving när covid 19-pandemin svepte över världen. Omsättningen i testbolaget Werlabs till exempel rusade men sedan störtdök försäljningen när pandemieffekten klingade av.

Men de är inte ensamma. 

Helsingborgsbolaget Medea gick som en riktig raket under pandemin. Bolaget importerade visir och skyddshandskar – något som vården var på desperat jakt efter. 

Varorna flög av lagerhyllorna och Medea gick från noll till en omsättning på en halv miljard på två år. Även vinsten var skyhög då bolaget gjorde över 100 miljoner kronor i vinst både under 2020 och 2021. 

Med så skyhöga vinster unnade sig ägarna Anton Rannestig och Alexander Adstedt också rejäla utdelningar. De två första åren plockade de ut 60 respektive 78 miljoner kronor i vinstutdelning.

Fick tillfälligt skatte-stopp

Men strax efter att de plockat ut miljonerna ansökte de och fick anstånd med skatten, ett stöd som infördes under pandemin och som användes av många. Totalt sköt de upp 30 miljoner kronor i skatteskulder till staten skrev Helsingborgs Dagblad i våras. 

Då tvingades bolaget in i rekonstruktion efter att omsättning tvärdött. Under 2022 omsatte Medea nästan en halv miljard. Året efter bara 16,7 miljoner kronor. Samtidigt vändes jättevinsten på 100 miljoner kronor till en förlust på 23 miljoner kronor.

“Vi växte inte riktigt så snabbt som vi hade behövt för att vara i kapp med kostnaderna. Vi behöver göra det här för att återfå stabilitet, säkra kundnöjdheten och så snabbt som möjligt bli lönsamma igen”, sa Alexander Adstedt till Helsingborgs Dagblad i våras.

Försökte rädda bolaget med miljoner

Då hade han och Anton Rannestig skjutit till 10 miljoner kronor från sina ägarbolag för att stabilisera ekonomin.

Han kommenterade också de stora vinstuttagen.

“Det är lätt att vara efterklok. Med tanke på situationen i dag så ser man på det annorlunda”.

Trots detta gick det inte att få bolaget att leva vidare. I måndags ansökte och klubbades konkursen.

Breakit har sökt konkursförvaltaren utan framgång.

Läs mer