Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Miljardnotan för Daniel Eks fastigheter – "Betydande åtagande"

Artikel bild
Spotifys grundare och vd Daniel Ek. Foto: TT

Daniel Ek beräknas ha köpt fastigheter för hundratals miljoner de senaste åren och renoverat eller byggt om för mycket mer. Det skriver Expressen som har granskat Spotify-grundarens fastighetsaffärer.

"Vi är stolta över det arbete vi har utfört för att restaurera och utveckla de fastighetsbyggnaderna vi förvaltar”, säger styrelseordföranden Martin Oster om projekten till tidningen.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Spotify-grundaren Daniel Eks fastighetsaffärer har i många år varit en snackis. Det handlar dels om flera fastigheter på Djursholm, dels om en nyligen införskaffad villa på Marbella. 

Redan 2020 bestämde sig Breakit för att undersöka vad techeliten, och Daniel Eks, intåg på Djursholm egentligen betydde för området.

Nu har Expressen granskat hur mycket Spotify-grundaren har lagt på sina olika husprojekt. 

För det första finns flera köp att avhandla. Daniel Ek köpte ett hus som han rev för 65 miljoner kronor i Djursholm 2018 och en intilliggande tomt för 20 miljoner kronor. Året efter köpte han en villa till sin fru Sofia för 35 miljoner och i slutet av 2020 köpe han två fastigheter som utgjorde halvön Gamla Djursholm för 200 miljoner kronor. Dessutom ska han sedan ha förvärvat en villa i Marbella för över 300 miljoner kronor.

Men köpen är en sak. Till dessa har det tillkommit renoveringar och nybyggnationer.

Enligt Expressen, som har granskat årsredovisningen i Daniel Eks fastighetsbolag Antheia Properties, har han totalt lagt 967 miljoner kronor detta fram till slutet av 2023. Varav 536 miljoner kronor under förra året.

Martin Oster är styrelseordförande i Antheia och ekonomisk rådgivare, han skriver till tidningen att kostnaderna gäller flera olika fastigheter.

”Antheia Properties är ett fastighetsbolag med fokus på att äga och utveckla fastigheter. Även om renoveringarna av Gamla Djursholm är ett betydande åtagande, är de en del av en större portfölj. Vi är stolta över det arbete vi har utfört för att restaurera och utveckla de fastighetsbyggnaderna vi förvaltar och vi lägger stor vikt vid att tillföra kulturell expertis och hantverksskicklighet i varje projekt”, skriver han till tidningen.

Totalt värderar Antheia Properties sina tillgångar till drygt 1,1 miljarder kronor.

Läs mer