Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lassie rusar fram och minskar förlusten – ska erövra fler länder

Artikel bild
Hedda Båverud Olsson. Foto: Press/Istock

Har gjort stora investeringar på alla marknader.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Försäkringsutmanaren Lassie bygger en affär på att människor älskar sina djur tillräckligt mycket för att vilja försäkra dem. Investerarna tror att det kan finnas någonting där, och har satsat hundratals miljoner för att möjliggöra en ordentlig tillväxtresa. 

Bakom bolaget finns grundarna Hedda Båverud Olsson, Sophie Wilkinson och Johan Jönsson.

Hedda Båverud Olsson, som också är vd, har tidigare skvallrat om att bolaget växer riktigt snabbt både i Sverige och Tyskland. Antalet betalande kunder har ökat med cirka 300 procent upp till 100.000 på ett år, berättade hon i maj i år.

Då stod det klart att även Frankrike skulle läggas under fötterna.

”I Sverige är cirka 90 procent av alla hundar försäkrade redan, och ungefär 60 procent av katterna. Men i både Tyskland och Frankrike ser man lite annorlunda på sina djur, och endast 5 till 10 procent av djuren är försäkrade”, sa Hedda Båverud Olsson om bolagets satsningar då.

Nu visar den senaste årsredovisningen vad tillväxten innebär i faktiska siffror för bolaget. Omsättningen under 2023 blev 48,7 miljoner kronor, vilket var en ökning från 12,8 miljoner kronor året innan.

Även om tillväxten har krävt resurser så visar det sig att intäkterna har ökat mer än kostnaderna. Rörelseförlusten minskar nämligen något från 48,5 till 41 miljoner kronor. 

“Fortsatta investeringar i befintliga och nya marknader är den främsta anledningen till att bolaget visar ett stort negativt resultat”, går det att läsa i bokslutet.

Bland kostnaderna som ökar mest syns bland annat en nära fördubbling av personalkostnaderna när medelantalet anställda ökat från 17 till 41 personer.

Hedda Båverud Olsson startade Lassie sommaren 2020 tillsammans med Sophie Wilkinson, tidigare djurförsäkringschef på If, och Johan Jönsson med erfarenheter från Spotify och King. 

Bland bolagets största ägare finns riskkapitalbolagen Balderton, Felix Capital och Inventure, även Hedda Båverud Olsson själv är en av de största ägarna. Totalt har bolaget tagit in 358 miljoner kronor sedan starten, enligt ägardatabasen Eivora.

I kassa och bank fanns 233 miljoner kronor vid utgången av förra året.

Läs mer