Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Åtal i Crowd1 – hundratals miljoner försvunna

Artikel bild

Riskerar långa fängelsestraff.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Crowd1 har flera gånger kritiserats för att vara ett pyramidspel. I november för två år sedan genomförde Ekobrottsmyndigheten en gryningsräd mot bolagets kontor i Stockholm och flera datorer och dokument beslagtogs. Sedan dess har en brottsutredning pågått och nu åtalas sex personer misstänkta för grov näringspenningtvätt i härvan, skriver Svenska Dagbladet.

Breakit granskade tillsammans med Svenska Dagbladet Crowd1 år 2021 efter tips om att säljnätverket var ett pyramidspel. Bolaget hade då haft flera uppmärksammade event med kändisar och där även näringslivsprofilen Johan Staël von Holstein medverkade. Han lämnade bolaget strax därefter.

I juni förra året gick det svenska dotterbolaget i konkurs och det är affärerna i det bolaget som åtalet gäller. 

Enligt åklagaren ska de sex misstänkta ha agerat “i syfte att dölja att pengar härrör från brott eller brottslig verksamhet” alternativt “för att främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna”. De riskerar upp till sex års fängelse. För flera av de åtalade handlar det om belopp på omkring 300 miljoner kronor. 

Varken Johan Staël von Holstein eller Crowd1:s svenske grundare Jonas Werner misstänks för något brott.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod det att Johan Staël von Holstein var vd på Crowd1. Han uppger att han aldrig varit vd på bolaget utan har jobbat som konsult åt Crowd1.

 

Läs mer