Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Långt från mål för ätbara skedarna – så går det för Gottlery

Artikel bild
Tilda Wissmar, grundare Gottlery. Foto: SVT/Press

Nästan tre år har passerat sedan Tilda Wissmar presenterade bolaget Gottlery och ätbara skedar för världen.

Nu kan Breakit berätta hur fjolåret såg ut – och att omsättningen minskar rejält.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Med buller och bång slog Tilda Wissmar igenom på bästa sändningstid när hon för nästan tre år sedan pitchade bolaget Gottlery i SVT:s Draknästet. 

Affärsidén: ätbara efterrättsskedar. 

200.000 kronor investerades av draken Shervin Razani. Han var dock inte ensam i rundan. Flera personer anslöt och till slut investerades totalt 600.000 kronor i bolaget. 

Tilda Wissmar intervjuades senast av Breakit för ungefär ett år sedan. Då berättade hon att proppen som bolaget kämpat med verkade ha gått ur. En ny leverantör hade anlitats och det fanns ett lager inför sommaren. 

“Vi kör på och säljer till så många glasskiosker som möjligt i sommar. Det arbetet har redan påbörjats så nu finns skedarna på platser runt om i Sverige”, sa hon då. 

“Om försäljningen fortsätter som den gör nu kommer vi att hamna på ungefär 350.000 till 400.000 kronor i omsättning. Antagligen kommer resultatet att vara negativt, men inte lika negativt som tidigare. Det beror helt på vad vi får för återförsäljare.”

Året efter, alltså i år, skulle hon ta sikte på de större aktörerna, berättade hon.

Nu kan Breakit berätta hur det gick för Gottlery under 2023. 

Omsättningen landade på 97.000 kronor, med ett minusresultat på 40.000 kronor. Det kan jämföras med året innan, då omsättningen uppgick till 174.000 kronor med ett minusresultat på 185.000 kronor. 

Bolaget nådde alltså inte siffran som grundaren pratade om förra året. 

Försäljningen av ätbara engångsbestick sker till privatpersoner genom bolagets egna e-handel, samt inom partihandel till verksamheter såsom glasskiosker, mataffärer och restauranger, enligt det senaste bokslutet. 

Breakit har sökt Tilda Wissmar.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer