Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Artworks slogs samman med Artportable – nu går båda bolagen i konkurs

Artikel bild
Artportables grundare Erik Nordlander och Johan Höök. Foto: Press

För ett halvår sedan förvärvade Artportable bolaget Artworks. Sedan dess har krisen blivit ett faktum för köparen – och nu har båda bolagen försatts i konkurs.

Jon Wahlqvist Åsa Johansson

tips@breakit.se

Reportrar

Det har knappt gått två veckor sedan Breakit rapporterade om att Artportable, en digital marknadsplats för konstnärer och fotografer, var nära konkurs – och att grundarna tog över rodret med en krisplan.

Mer detaljer om turerna som följde går att läsa här, men för att göra lång historia kort lämnade David Pantzer – som klivit på rollen ett halvår tidigare i samband med att Artportable förvärvade Artworks (mer om det kommer vi till) där Segersta var storägare med David Pantzer i spetsen. 

När han gjorde sin sorti tog grundarna Erik Nordlander och Johan Höök över i styrelsen. Breakit rapporterade då att grundarduon skulle leda en alternativ finansieringsplan för att säkerställa verksamhetens fortsatta drift och se till att vända bolaget till lönsamhet till årsskiftet. 

Men den planen gick tyvärr i stöpet och i måndags försattes Artportable i konkurs.

“Det gör ont i magen och i hjärtat”, säger Johan Höök.

“Det är ju ens bebis som man har jobbat med i fyra år”.

Han berättar att det förde diskussioner om en nyemission med flera aktieägare men att de inte kom i mål med att få in de 3 miljoner kronor som krävdes för att gå vidare.

“Många ville vara med men vi kom inte överens om värderingen”, säger Johan Höök.

Trots det är ambitionen att Artportable ska kunna leva vidare. Johan Höök försöker tillsammans med Erik Nordlander hitta investerare som ska kunna köpa loss verksamheten för att den ska kunna leva vidare.

“Vi har en bra produkt som är konstnärens bästa vän, och det var det vi ville skapa”, säger Johan Höök. 

“Men vi hade dragit på oss kostnader som var för stora.”

För närmare ett halvår sedan köpte Artportable Artworks, ett företag som kan beskrivas som en digital konstutställare som grundats av Henrik Kanekrans

”Förvärvet stärker också bolaget både resurs- och kompetensmässigt inför kommande expansion. Målsättningen är att fortsätta växa på nya marknader”, skrev Artportables vd och medgrundare Erik Nordlander då i en kommentar. 

Men nu har alltså båda bolagen försatts i konkurs. Artworks konkurs inleddes 26 juni i år medan Artportable alltså sattes i konkurs i måndags.

Under 2023 omsatte Artworks 932.000 kronor med ett minusresultat på 2,6 miljoner kronor. Artportable har ännu inga publika siffror för året, men enligt det senaste släppta bokslutet för 2022 omsatte Artportable 7,8 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 7 miljoner kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer