Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

EU smider planer för att stoppa Shein och Temu – här är vapnet

Artikel bild

Larm om farliga leksaker, bly i barnkläder och tvångsarbete. Larmen har inte stoppat de kinesiska sajternas framfart i Europa. Frågan är: Kommer det här som EU skissar på att få effekt?

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Just nu håller EU-kommissionen på att ta fram en plan för att komma åt de kinesiska e-handelssajterna Shein och Temu, aktörer som just nu verkar översvämma fraktplanen, paketutlämningarna och de europeiska hemmen. Det uppger flera källor till Financial Times

Det handlar om att ta bort den nuvarande tröskeln för tullavgifter på 150 euro, motsvarande 1740 kronor. Som det är just nu så är varor under det priset tullfria. Och det handlar om mycket pengar som går förlorade i EU. Förra året importerades 2,5 miljarder billiga varor till EU.

Inget tycks ha rått på Sheins och Temus momentum hittills. Och då ska man ha i åtanke att det inte direkt varit brist på kritik eller larm om sajterna. Bland annat har Shein anklagats för att utnyttja tvångsarbete i Xinjiang. Det har även hittats otillåtna halter bly i företagets barnkläder. Detta är utöver kritiken om masskonsumtion med enorm klimatpåverkan. 

FT skriver att antalet anmälningar om farliga produkter ökade med 50 procent mellan 2022 och 2023 till totalt 3400. Det handlade då om smink, leksaker och elektriska apparater som inte upplevdes säkra nog. 

Den europeiska leksaksindustrin har gått hårt åt Temu. En industriorganisation köpte 19 leksaker från den kinesiska sajten och slog fast att ingen av dem uppnådde EU-standard och 18 av 19 utgjorde en direkt fara. Temu svarade att “alla 19 produkter inte längre finns tillgängliga på den europeiska webbshopen”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer