Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bianca Ingrossos Caia Cosmetics polisanmält – hade PFAS i sminkprodukter

Artikel bild
Bianca Ingrosso är grundare, storägare och ansiktet utåt för Caia Cosmetics. Foto: Press

Bianca Ingrossos succébolag Caia Cosmetics har blivit polisanmält av Kemikalieinspektionen. Detta efter att man hittat ett så kallat PFAS-ämne i Caias produkter "Caia Duo Eye Pencil" och "Caia Pencil Eyeliner".

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Succén Caia Cosmetics kan knappast ha undgått någon och bolaget som Bianca Ingrosso var med och grundade har gått som en raket de senaste åren. Prognosen för 2024 ligger på en omsättning på över 780 miljoner kronor och en vinst på nästan 240 miljoner kronor kunde vi avslöja tidigare i år. 

Men nu verkar det ha kommit grus i framgångsmaskineriet. Bolaget har åtalsanmälts av Kemikalieinspektionen och uppges ha haft gift i en av sina sminkpennor. Inspektionen har som en del i ett större, EU-gemensamt projekt, kontrollerat sminkprodukter på marknaden och hittat ett så kallat PFAS-ämne i en av Caias produkter. Det skriver Dagens Industri. PFAS-ämnen kallas ibland evighetskemikalier eftersom de är extremt svåra att bryta ner. 

Enligt bolaget handlar det om två produkter: “Caia Duo Eye Pencil” och "Caia Pencil Eyeliner". Den förstnämnda är borttagen ur sortimentet och den andra produkten ska enligt bolaget ha uppdaterats och innehåller inte längre ämnet perfluoronyol dimethicone. Enligt sajten Bloggbevakning ska den svarta pennan ha varit en av produkterna i Caia Cosmetics uppmärksammade julkalender 2023.

Det här är PFAS

PFAS, eller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är en grupp syntetiska kemikalier som används i industriella och konsumentprodukter för deras vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. De är kända som "evighetskemikalier" eftersom de är extremt svåra att bryta ner i miljön och kan ackumuleras i levande organismer. PFAS har kopplats till hälsoproblem som cancer, leverskador, immunförsvarsproblem och hormonstörningar. De återfinns ofta i produkter som non-stick kokkärl, vattentäta kläder, skum för brandsläckning och matförpackningar. 

Här kan du läsa mer.

Läs mer