Sök ikon

Pär-Jörgen Pärsons hårda unicorn-råd – skaffa en nanny: “Tror att det är kulturellt”

Artikel bild
Pär-Jörgen Pärson på Breakits event Femtalk. Foto: John Resborn

Är du kvinna och vill bygga en unicorn? Då är det nog smart att skaffa en nanny. Det rådet gav Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson på Breakits event på onsdagen.

“Att vara entreprenör på den nivån är fan ingen dans på rosor. Det är många äktenskap som går åt helvete, det är barn som inte får se sina föräldrar förrän sent på kvällarna eller tidigt på morgnarna”, säger han.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Kvinnor utanför Norden lyckas i högre utsträckning gå hela vägen med sina bolag och bygga dem riktigt stora – och det finns en tydlig kulturell skillnad. Det var Northzone-stjärnan Pär-Jörgen Pärsons dom kring hur kvinnliga grundare skiljer sig åt mellan Sverige och andra delar av världen när han gästade Breakits event Femtalk på onsdagen.

Den lösning han ser har fungerat i andra länder är att ta hjälp med barnpassning, exempelvis genom att anlita en nanny.

“Det finns en mycket högre acceptans i övriga världen och jag tror att Norden är speciellt i det avseendet. Kvinnor som där (i USA) hoppar in i en entreprenörsresa är mycket mer benägna att ta hjälp i hur hemmet fungerar. Man har en live-in nanny och sådana saker. Det känns som att det inte är lika accepterat här i Sverige av någon anledning”, säger han på scenen och fortsätter:

“Som April Koh (grundare till Spring Health där Northzone har investerat) som födde sin förstfödda i november, men hon gick tillbaka till jobbet i februari. Då kan man ställa frågan om det är ett livsval som du är beredd att göra? Kanske inte. Men April var likt förbannat tillbaka. Det kanske är lite det som gör att fler bolag kommer upp till unicorn-status i andra delar av världen än i Sverige. Bland annat.”

Pär-Jörgens svar väckte genast reaktioner hos publiken på plats på eventet. Alla har inte möjligheten att ta hjälp, blir en motfråga. Men Pär-Jörgen Pärson hänvisar till att man lyckas lösa det i USA, Italien, Spanien och Frankrike.

Efter samtalet passar undertecknad på att fånga upp investeraren för att be honom utveckla resonemanget om att en nanny skulle vara en lösning för fler kvinnliga grundare i Sverige. 

“Man löser ju det på något sätt i andra länder. Varför skulle inte vi kunna göra det? Det är en högre andel kvinnliga entreprenörer som går hela vägen nästan överallt utom i Norden av någon anledning. Jag tror att det är kulturellt. Vi skapar massa förväntningar på att kvinnor ska vara hemma i nio månader efter barnafödsel”, säger han.

Samtalet på scen stannade upp där, det svaret kändes laddat?
“Det är klart att det är laddat. Det är också en fråga som är själva kärnan av vilka livsval man gör. Att vara entreprenör på den nivån är fan ingen dans på rosor. Det är många äktenskap som går åt helvete, det är barn som inte får se sina föräldrar förrän sent på kvällarna eller tidigt på morgnarna. Jag kan inte annat än att säga att det är ditt val som entreprenör vad du vill göra. Men om man vill ha en level playing field så är det den verkligheten som man måste förhålla sig till.“

Måste man ha nanny av det du sett, kan man inte balansera på andra sätt?
“Eller att man har en respektive som tar ett större ansvar och inte förväntar sig att det är kvinnan som ska göra det också, utöver att vara entreprenör på högsta nivå.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer