Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ridesum ställer om för att öka mer: “Det går för långsamt för oss”

Jenny Stråhle, grundare Ridesum, Karin Lindell, medgrundare Ridesum, (häst Doris), Mateusz Dziurla, medgrundare Ridesum, Foto: Press.

Ridesum har sedan starten tagit in mängder av kapital från flera tunga investerare.

Men nu måste omsättningen öka mer – vilket har fått bolaget att ställa om till att, förutom sälja direkt till konsument, även rikta sig till bolag. Det berättar medgrundaren och vd:n Karin Lindell, som är fast övertygad om att horsetech är på uppgång.

“Investerare har börjat se att det finns intressanta ingredienser i hästnäringen. I och med att det är så traditionellt så finns det stor utvecklingspotential. Det omsätts också enorma mängder pengar i sporten”, säger hon i en intervju med Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Närmare sex år har passerat sedan Ridesum såg dagens ljus. Bakom bolaget står Jenny Stråhle, Mateusz Dziurla och Karin Lindell. Så sent som i december förra året tog den sistnämnda över som vd.

Grundidén är att tillgängliggöra verktyg som hjälper ryttare och tränare, med hästens välmående i fokus, berättar Karin Lindell.

Genom plattformen kan användare bland annat använda sig av en AI-driven sitsanalys och hästanalys, dagbok för att logga och tracka alla hästaktiviteter, GPS, digital liveträning på distans, tränar- och expertbank. Appen förmedlar även kontakt mellan ryttare och tränare. 

“Förutom träningsverktygen kan användare få rådgivning genom plattformen kring allt ens häst behöver", säger Karin Lindell.

Under räkenskapsåret som sträckte sig från mitten av 2021 till mitten av 2022 omsatte bolaget 351.000 kronor, med ett minusresultat på 8,8 miljoner kronor. Räkenskapsåret efter, som slutade under mitten av 2023, ökade omsättningen till 591.000 kronor, med ett minusresultat på 11,9 miljoner kronor. 

Vad har ni för mål 2024?

“Vi har sett att det går för långsamt för oss. Vi behöver nå mycket högre omsättning och har därför gjort ett skifte under vintern. Förutom att endast rikta oss direkt till konsumenter har vi även utvecklat en B2B-modell då vi har sett möjlighet till samarbeten med bland annat häst- och ridutbildningar som vill köpa in våra verktyg. Så det finns en stor potential för vår plattform", säger Karin Lindell.

“Självklart vill vi även öka appens konverteringsgrad och fortsätta med vår internationella expansion. Vi används av personer i 130 länder, men har bara marknadsfört oss i Sverige och i Storbritannien, så det finns en otroligt organiskt tillväxt inom sporten.”

När blir ni lönsamma?

“För oss handlar allt inte om att nå break even utan om att ta marknadsandelar och ta fram ett långsiktigt hållbart erbjudande för våra kunder. Min förhoppning och övertygelse är att vi blir lönsamma under nästa år", säger Karin Lindell.

Företaget värderas till 52 miljoner kronor enligt ägardatatjänsten Eivora, och har sammanlagt tagit in kapital på 43,5 miljoner kronor från investerare som Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith Group, Hööks, Lisen Bratt Fredricson och Fredric Gunnarson

Kommer ni att ta in mer kapital?

“Ja, vi tittar på att ta in ett kapitaltillskott under året för att kunna öka tillväxttakten ytterligare och för att ta fler marknadsandelar och förbättra vår B2B-modell", säger Karin Lindell.

Hon sticker inte under stol med att flera och fler appar som riktar in sig på träning och rådgivning för ryttare startats de senaste åren. Men trots det räds hon inte konkurrensen. 

“Det som gör oss unika är att vi har en plattform som kopplar ihop ryttare och tränare. Många andra appar gör antingen eller. Jag tycker att det är jättebra att det är så många bolag inom det här segmentet som bubblar upp nu. Hästsport är extremt traditionellt så det är jättebra att det börjar komma fler företag som får sporten att röra sig framåt. Det pågår verkligen ett skifte.”

Hur kommer det sig att det händer nu, tror du?

“Investerare har börjat se att det finns intressanta ingredienser i hästnäringen. I och med att det är så traditionellt så finns det stor utvecklingspotential. Det omsätts också enorma mängder pengar i sporten", säger Karin Lindell.

Även coronapandemin kan ha bidragit till den allt snabbare utvecklingen, menar hon.

“Mängder av människor hamnade i lockdown. Då kunde man inte träna och ta hand om sin häst som man alltid gjort tidigare. Man kunde exempelvis inte träffa tränare eller besöka något annat ridhus än sitt eget. Så många lyfte blicken för andra lösningar. Behövde man hjälp eller rådgivning, som man ofta gör när man har häst, fick det ske digitalt", säger säger Karin Lindell.

“Många tränare vände sig till vår app för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet genom vår plattform, och så har de blivit kvar hos oss.”  

Vilken är er största utmaning just nu?

“Att ha uthållighet i en traditionell bransch, helt klart. Men även att ha ett lagom stort team för en långsiktigt hållbarhet.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer