Embracer Group – som vuxit med väldigt många förvärv de senaste åren – offentliggör nu en plan på att dela koncernen till tre fristående noterade bolag på Nasdaq Stockholm. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.
Bolagen ska enligt förslaget vara som följer:
-
Asmodee. Ska enligt den egna beskrivningen vara en världsledande förläggare och distributör av brädspel med omfattande studionätverk och IP-katalog. Ska enligt pressmeddelandet ha en nettoomsättning på 14,8 miljarder kronor för 2023 och ett rörelseresultat motsvarande 1,9 miljarder på proformabasis per de senaste tolv månaderna december 2023.
-
Coffee Stain & Friends. Beskrivs som ett mångsidigt spelföretag med "parallellt fokus på indie- och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC/konsol och mobil". Enligt Embracer beräknas nettoomsättningen för 2023 på 10,9 miljarder med ett justerat rörelseresultat om 2,8 miljarder på proformabasis per de senaste tolv månaderna december 2023.
-
Middle-earth Enterprises & Friends – som beskrivs som ett kreativt ”powerhouse” inom AAA-spelutveckling och förläggarverksamhet för PC och konsol samt förvaltaren av Sagan om ringen och Tomb Raider och många andra. En beräknad nettoomsättning motsvarande 14,1 miljarder och justerat rörelseresultat om 2,0 miljarder på proformabasis per de senaste tolv månaderna december 2023.
Enligt pressmedelandet föreslår styrelsen att aktierna i två av dessa enheter, Asmodee och Coffee Stain & Friends, delas ut till aktieägarna i Embracer Group och noteras på Stockholmsbörsen. Den tredje enheten, Middle-earth Enterprises & Friends, kommer att kvarstå inom det nuvarande börsnoterade bolaget Embracer Group som så småningom kommer att byta namn i samband med avknoppningen av Coffee Stain & Friends.
Thomas Koegler, nuvarande vice operativ chef för Embracer, ska bli vd för Asmodee. Anton Westbergh, idag vd för den operativa koncernen Coffee Stain, kommer att ta den ledande rollen för Coffe Stain & Friends i processen fram till separationen. För Middle-Earth Enterprises & Friends kommer Phil Rogers att ta den ledande rollen.
Säkrar 10 miljarder
I ett separat pressmeddelande under morgonen kommer nyheten att Embracer genom Asmodee säkrat ett finansieringsavtal om 900 miljoner euro, motsvarande 10,5 miljarder kronor, vilket minskar skuldsättningen i återstående Embracer Group. Lånet är med JP Morgan, BNP Paribas, SEB, Societe Generale och Swedbank.
Lånet ska användas för att refinansiera Embracer Groups befintliga lån på 8 miljarder, som förfaller i februari 2025, samt för att minska de revolverande kreditfaciliteterna med 1 miljard till 8 miljarder kronor.
"Nytt kapitel”
"Denna transformation är ett viktigt steg för att frigöra aktieägarvärde. Med den nya strukturen kommer de tre enheterna att kunna fokusera på sina kärnstrategier och styrkor samt ge mer differentierade och tydliga equity stories, till både befintliga och nya aktieägare", säger Kicki Wallje-Lund, styrelseordförande i Embracer Group.
Lars Wingefors, medgrundare och vd för Embracer, säger att förslaget handlar om att frigöra den fulla potentialen hos varje team och ge dem ett eget ledarskap och strategisk inriktning.
Sitt eget engagemang framåt kommenterar han:
"Det här är början på ett nytt kapitel, som jag har för avsikt att långsiktigt förbli en del av som aktiv, engagerad och stödjande aktieägare i alla tre nya bolag."
Lars Wingefors AB, avser att bilda en ny långsiktig ägarstruktur inklusive nuvarande innehav i Embracer Group (cirka 20 procent av kapitalet och 40 procent av rösterna) och kommer att kvarstå som långsiktig, aktiv, engagerad och stödjande ägare i alla tre enheterna, enligt pressmeddelandet.
Sparprogrammet
I juni förra året meddelade Embracer Group ett omstruktureringsprogram uppdelat i olika faser som sträckte sig fram till mars 2024. Som bakgrund till programmet kan man se den dramatik som omgärdade bolagets bokslut under våren. Bara timmar innan siffrorna för det fjärde kvartalet skulle tillkännages tappade spelbolaget ett viktigt kontrakt och över 20 miljarder kronor gick upp i rök. Aktien sattes i fritt spel.
Fokus för omstruktureringsprogrammet har varit kostnadsbesparingar, kapitalallokering, effektivitet och konsolidering, samtidigt som utvalda studios avyttras.
Den finansiellt pressade gamingkoncernen har unnder året som gått sålt flera tillgångar för att staga upp balansräkningen. Så sent som i mars såldes Gearbox Entertainment för 460 miljoner dollar, motsvarande nästan 5 miljarder kronor.
I den senaste rapporten, som släpptes i februari, skrev Embracer att man var i flera avyttringsprocesser med syfte att stärka balansräkningen.
Embracer ökade omsättningen med 4 procent i tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Rörelseresultatet kom också in högre än förra året på 273 miljoner kronor, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 2 procent.
LÄS MER: Här är Embracer-vd:ns öppna brev till alla aktieägare
LÄS MER: 9002 olika varumärken – nu går det inte längre Wingefors