Sök ikon

Så försöker Tiktok påverka svenska politiker

Artikel bild
Christine Grahn, samhällspolitisk chef för Tiktok Norden och Liv Sandberg, vd Tiktok Norden. Foto: Press/Åsa Johansson

Tiktok öser miljarder på ett projekt för att komma på god fot med makthavare i EU – när totalförbud kan bli realitet i USA.

Redan nu har appen flugit in säkerhetshöjdare för möte med försvarsdepartementet i Sverige. Och en av de som leder lobbyarbetet i Sverige kommer just från försvarsdepartementet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Tiktok är både en av världens hetaste sociala medier-plattformar och en kontroversiell tjänst då ägarbolaget Bytedance kopplingar till Kina oroar. I USA hoovrar hotet om nationellt förbud – om inte appen byter till amerikanska ägare. Representanthuset har redan röstat för förslaget att förbjuda Tiktok med dessa villkor. 

I Europa är det förbjudet för EU-anställda att ha appen på sina jobbtelefoner. 

Tiktoks motdrag är bland annat att ösa miljarder på en global charmoffensiv och det som kallas Project Clover. Syftet är att försäkra regeringar och beslutsfattare om att appen inte utgör ett säkerhetshot, skriver SvD.

I Sverige – där politiker också öppnat för att gå hårdare åt appen – så har högt uppsatta chefer från sociala medier-bolaget tillsammans med en en influgen hög chef från cybersäkerhetsbolaget NCC Group haft ett timmeslångt möte med Försvarsdepartementet, enligt tidningen. Bolaget har även försökt få till ett möte med digitaliseringsminister Erik Slottner, men fått kalla handen, och i ett års tid sökt kontakt med nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm

Det som är lite speciellt är att Tiktoks samhällspolitiska chef i Norden, Christine Grahn, fram till 2014 arbetade på just försvarsdepartementet där hon var stabschef för försvarsministern Karin Enström. Hon var därefter politisk rådgivare åt statsminister Fredrik Reinfeldt.

När SvD talar med henne säger hon att kopplingarna till Kina bygger på en massa missuppfattningar.

Project Clover ska blidka beslutsfattare i EU i frågan om användardata. Namnet syftar till ett datacenter på Irland, som ska lagra data lokalt. Totalt ska Tiktok investera 12 miljarder euro, det vill säga nästan 140 miljarder kronor, över en tioårsperiod. 

Ägarbolaget Bytedance ägs till 60 procent av globala investeringsfonder och amerikanska General Atlantic, 20 procent av grundaren Zhang Yiming.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer