Sök ikon

Chimi backas av Bianca Ingrosso – tar lån från staten på 14 miljoner

Artikel bild
Bianca Ingrosso investerade i Chimi förra året. Foto: Press

Kändistäta Chimi vinner mark med sina hajpade bågar och målsättningen är att omsätta 1 miljard inom tre år. Samtidigt har de tagit ett stort lån från Skatteverket – som de inte vill kommentera.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Bolaget har både H&M-arvingar och en av Sveriges mest kända influencers på ägarlistan.

Vi pratar om Chimi. Det svenska solglasögonmärket som grundades 2016 av barndomsvännerna Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström. Bågarna har prytt kändisars ansikten världen över, vilket gjort att de har växt i raketfart.

Men även de mest hajpade bolagen har behövt ansöka om att skjuta upp inbetalning av bland annat skatter och arbetsgivaravgifter i det så kallade pandemistödet, som vi har berättat om här.

Chimi har idag en skatteskuld på nära 14 miljoner kronor till staten – vilket motsvarar 10 procent av bolagets omsättning.

Mellan januari 2022 och 2023 växte varumärket från 93 till närmare 130 miljoner kronor i omsättning. Förlusttrenden kan också vara på väg att brytas – under samma period minskade rörelseförlusten från 11,6 till 1,4 miljoner kronor.

Daniel Djurdjevic har tidigare avslöjat att målsättningen är att nå 1 miljard i intäkter senast 2027 – en resa som ska bli möjlig genom en stor USA-satsning.

Exakt hur det gick under 2023 vet vi inte, men klart är i alla fall att bolaget ansökte och fick beviljat ett skatteuppskov precis innan deadline i september 2023.

Breakit har, trots upprepade försök, inte lyckats få tag i Chimi-grundarna Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström eller marknadschefen Paola Pilotti.

Bianca Ingrosso ger stjärnglans

Chimi har flera tunga namn på ägarlistan. Under 2021 gick den svenska riskkapitalfirman Eequity in med en pengapåse på 80 miljoner kronor i bolaget, till en värdering av 390 miljoner. 

Stjärnglansen stärktes i fjol när en av Sveriges största influencers och grundaren av skönhetssuccén Caia, Bianca Ingrosso, valde att investera.

Entreprenören gjorde då sällskap med bland andra rakhyvelbolaget Estrids grundare Ben Eliass, H&M-arvingen Nils Tham, och PR-profilen Daniel Redgerts företagsgrupp Redgert Comms. Tillsammans gick de in med 20 miljoner kronor och värderingen seglade upp till en halv miljard.

“Det känns jättekul att fortsätta etablera varumärket internationellt i en runda där vi utöver profilerade investerare även fått in ett gäng vänner och bekanta som verkligen tror på oss”, sa medgrundaren Daniel Djurdjevic då till Di.se.

Chimi verkar inte ha några planer på att slå av på tillväxttakten. 

Under 2019 öppnade de en fysisk butik på Kungsgatan i Stockholm (som Ingrosso-familjen gjort en hel del reklam för). Och i fjol slog den första butiken upp utanför Sveriges gränser, nämligen i Paris. 

Nyligen adderades även kläder till utbudet – en dam- och herrkollektion har nämligen lanserats med pompa och ståt.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Så fungerar skatteanståndet:
  • Skatteanstånden instiftades för bolag som fått likviditetsproblem till följd av coronapandemin. Uppskovet gäller om bolaget vill skjuta upp betalningen med arbetsgivaravgifter och avdragen skatt samt moms.

  • Till en början var beskedet att anstånden skulle gälla i upp till ett år, sedan var bolagen tvungna att betala tillbaka. Idag är det hela uppdelat i tre led: Efter ett år kan du få utökad dispens i 12 månader. Därefter inleds en avbetalningsplan på tre år.

  • Sista dagen för att ansöka om ett nytt tillfälligt anstånd var den 11:e september 2023 för arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. För helårsmoms var sista dagen den 16 januari 2024. Numera är det i vissa fall möjligt att ansöka om förlängning av de anstånd som företaget redan har.

  • Till anstånden läggs också på en ränta som har höjts i tre omgångar. Idag ligger den på 5 procent.

Läs mer