Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kalldusch för Breakit-grundaren: "Du måste sänka värderingen"

Artikel bild

En tung investerare ställer ett ultimatum - men Breakits Stefan Lundell vägrar att vika ner sig. Här är den fjärde delen av artikelserien Kapitaljakten.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Livet som entreprenör har normalt stora likheter med en berg-och-dal-bana. Vårt beslut att försöka skaka fram nytt riskkapital till Breakit har inte precis gjort livet lugnare.

Det blev jag smärtsamt påmind om på tisdagsförmiddagen då jag inom loppet av några sekunder drogs ner i en rejäl emotionell svacka.

Allt hade ju börjat så bra några dagar tidigare när två riktiga dröminvesterare kontaktade mig. De två kompletterade varandra perfekt strategiskt och för Breakit skulle deras kompetens innebära ett rejält lyft. Dessutom hade de för avsikt att trycka in uppemot 1 miljoner kronor på ett bräde. Vår nyemission skulle då vara helt säkrad.

På fredagseftermiddagen hade jag och ena halvan av investerar-konstellationen ett möte. Att påstå att ljuv musik uppstod vore väl att överdriva en aning. Men någon slags magi uppstod ändå mellan oss och när vi en knapp timme senare skakade hand kändes det som att det här var början på en längre resa tillsammans. Då hade jag kaxigt erkänt att ”värderingen var sjukt hög” men lagt till att intresset ändå var stort, vilket faktiskt var sant.

Nu så här efteråt inser jag att investeraren nog inte kände sig helt tillfreds med det svaret. Men just där och då kändes det som en lagom avslappnad kommentar från min sida. Innan vi skildes åt pratade vi vidare om möjligheten till styrelseplats. Eller skulle vi kanske sätta upp ett advisory board i stället, där vi kunde ha spännande, strategiska diskussioner om Breakits framtid?

När vi sagt adjö gick jag som på små moln hem mot redaktionen. Jag var helt säker på att de här två tunga investerarna skulle hoppa på Breakit-tåget.

När mobilen ringde strax efter elva på tisdagsförmiddagen var jag fortfarande lika övertygad. Då kom kallduschen. Investeraren bedyrade att de verkligen gillade vår produkt och trodde på oss som entreprenörer. Men, det fanns ett stort MEN.

”Vi kan gå in med 1 miljon men då måste värderingen komma ner rejält. Nu är det för dyrt för att vi ska kunna motivera en investering”, konstaterade investeraren.

Besvikelsen var monumental. Dessutom smög sig en liten men distinkt osäkerhet in. Hade vi tagit i för mycket när vi krävde en värdering på 25 miljoner kronor för en verksamhet som idag trots allt bara kommer omsätta runt 5 miljoner kronor? Skulle fler investerare plötsligt börja dra öronen åt sig?

För ska jag vara helt ärlig: Det går att trovärdigt argumentera för att Breakit är värt betydligt mycket mindre än de 25 miljoner kronor som vi har stannat vid.

Jag har sagt det förut och säger det gärna igen. Värdering av unga startup-bolag är ingen vetenskap utan handlar mer om tro och tyckande. Vi på Breakit har gjort ett seriöst försök att ta fram en handfast guide till hur du värderar en startup - läs gärna den! Men ha samtidigt i åtanke att osäkerheten gör att välmeriterade och kunniga investerare kan komma fram till helt olika värden på samma bolag.

Det illustrerades för mig på tydligast möjliga sätt, bara några timmar efter att jag fått nobben på grund av Breakits höga värdering. Då skakade jag hand med en av Sveriges framgångsrikaste serieentreprenörer, tillika en av landets vassaste ängelinvesterare. Efter en rad tuffa frågor kring vår affärsplan och våra framtidsplaner hade han bestämt sig.

”Jag går in med 300.000. Går det bra så investerar jag mer”, var hans besked.

Som sagt, livet som entreprenör är både upp och ner.

KAPITALJAKTEN DEL 1: Jakten på miljonerna har startat – nu ska Breakit ta in nytt kapital

KAPITALJAKTEN DEL 2: Breakit-grundaren: “Jag måste vara Sveriges sämsta pitchare"

KAPITALJAKTEN DEL 3: Så mycket är Breakit värt - nu avslöjar vi den nya värderingen

Läs mer