Sök ikon

Syre är en ny megasatsning på att återvinna tyg – från H&M och Harald Mix

Artikel bild
Foto: TT/Press

H&M ströp nyligen finansiering till Renewcell som gick omkull. 

Nu lanseras ett nytt bolag, Syre, inom textilåtervinning – med H&M som storägare. 

Dessutom är Harald Mix med på tåget.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det var inte länge sedan Renewcell gick omkull. Men skam den som ger sig. Nu lanserar H&M (en av Renewcells delägare och kunder), i samarbete med Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz investeringsbolag Vargas, ett nytt bolag på nästan samma område.

Syre, som det nya bolaget heter, ska ska bygga ett dussin fabriker för återanvändning av polyester. De tolv fabrikerna ska gå för full maskin inom tio år, enligt planerna. I de nya anläggningarna planerar Syre att sammantaget tillverka 3 miljoner ton återanvänd polyester. 

“Syre symboliserar starten på det stora textilskiftet", säger Dennis Nobelius som är vd för Syre och som fram till september 2023 var operativ chef på elbilstillverkaren Polestar. 

”Polyester står för 54 procent av all textilproduktion i världen och för 40 procent av koldioxidutsläppen i branschen", säger han i en intervju med Di Digital om det bakomliggande motivet till det nya bolaget.  

H&M har redan tecknat ett avtal med Syre gällande leverans av återvunnen polyester. Kontraktet är värt 600 miljoner dollar, en bit över 6 miljarder kronor över sju år. 

Det finns även en tredje, större finansiär. En klimatfond från USA, TPG Rise Climate, skjuter till 50 miljoner dollar i kapital och blir delägare. 

Och mer pengar kommer att behövas. 

”Vi kommer behöva flera miljarder dollar för att realisera planen", säger Syres vd till Di.

Det är sedan tidigare känt att Vargas och H&M hade gemensamma planer på att göra något inom cirkularitet och textilier. Förra sommaren rapporterade Di Digital att det nya bolaget, som vid den tidpunkten inte hade fått något officiellt namn, tagit in 90 miljoner kronor. Och i början av februari blev det via sajten Impact Loop känt att kassan fylldes på med ytterligare 30 miljoner kronor. 

Syre håller på att färdigställa en forsknings- och utvecklingsanläggning i USA. Tekniken som ska möjliggöra affärsidén finns idag egentligen bara på pappret och Dennis Nobelius medger att det kommer finnas hinder på vägen. 

”Det finns en hel del teknikutmaningar, hade det varit enkelt hade någon annan redan gjort det här. Därutöver tillkommer kommersiella risker och tillgången på kapital. Men vi är övertygade om att eventuella problem går att lösa, det vi möjligtvis kan drabbas av är förseningar i tidsplanen”, säger Dennis Nobelius till Di.

Styrelseordförande för det nya bolaget är Susanna Campbell, tidigare vd för börsnoterade Ratos och under de senaste åren investerare och styrelseproffs. Hon sitter bland annat i styrelsen i Kinnevik, vilket Harald Mix också gör. 

Läs mer