Syskonen Jesper, Lisa och Petter Aasa har satt en ny twist på att följa i sina föräldrars fotspår. De har utgått från mammas och pappas medicinska forskning och kliniska erfarenheter och byggt en teknisk lösning utifrån den där de kan använda sina kompetenser. Jesper är läkare, Lisa har arbetat på advokatfirma i USA och Petter, vd i bolaget, kommer från finanshållet. Resultatet är startupbolaget Vitala som totalt tagit in 27 miljoner kronor, antagits i prestigefyllda Healthtech Innovation-programmet vid Texas Medical Center och gått live i sex amerikanska delstater.
Vitala digitaliserar det här med receptbelagd träning, ni vet när en läkare skriver ut promenader eller motion till patienter. De vill göra den enkel, mätbar och precis, likvärdig med traditionella läkedmedelsbehandlingar.
Det går till så att vårdpersonalen har den digitala tjänsten och kan skriva ut appen till en patient. Patienten får en länk, laddar ner tjänster och loggar in med Bank-ID. När patienten loggar in finns en automatiserat tränings- eller rörelseprogram just utifrån den personens diagnos och schemat varierar utifrån den behandling som patienten genomgår, dag för dag. Vitala riktar sig till patienter inom specialistvården, primärvården och psykiatrin. Hur patienten använder appen följs upp och mäts av vårdgivaren.
”Att man vet hur aktiv patienten är ger en djupare insikt om patientens mående och gör att det går att förbättra resultaten av deras specifika behandling. Man förbättrar utfallet utan att bekosta sjukvården ännu mer.”
Syskontrion kommer ursprungligen från Umeå men har nu sin bas i Stockholm och en fot i Texas i USA, där man har sin hubb på Texas Medical Center.
”Vi har redan flera kunder. Att vara antagna har öppnat dörrar för oss som vi inte trodde fanns”, säger Petter Aasa som säger att han nu spenderar ungefär 50 procent av sin tid i USA.
Siktet är alltså inställt på en – för en utomstående – väldigt snårig men oerhört stor marknad.
Petter Aasa säger att tajmingen är bra. I Sverige har läkare ordinerat friskvård och livsstilsförändringar i ett tiotal år. ”Exercise as medicin” har precis seglat upp som en stark trend i USA.
”De ligger 10 år bakom Sverige men har tagit ett stort hopp och ligger nu 10 år före när det gäller ersättningssystemet för patienter. Hittills skulle jag säga att det älskas av patienterna, vårdgivarna och försäkringsbolagen”, säger Petter Aasa.
Det låter som en win-win-win?
”Alla europeiska bolag som vill in i USA siktar på den här win-win-win:en, som dessutom kan skalas upp.”
Lite fördomsfullt så tänker man att de skriver ut mer läkemedel i USA än i Sverige, det är ju känt att de har en nationell kris vad gäller smärtstillande till exempel. Vad säger vården om motion som läkemedel?
”Det är det vi hör också. Det är smärtpunkterna och utmaningarna. Patienterna är allt äldre, sjukare och får mer och mer läkemedel. Det är svårt att ställa om. Men vi vill göra det enkelt. Istället för att de förskriver blodtrycksmedicin så kan det ge lika bra resultat med fysisk aktivitet.”
Vad tänker ni om att det lämnar ett stort ansvar hos patienterna, de måste ju göra den fysiska aktiviteten för att nå resultat?
”Vi kallar compliance hos patienterna för vår ‘northern star’. Vi gör allt för att se till att patienterna kommer igång, och då ska man säga att patienterna vanligtvis är villiga. Nu har vi ett verktyg som sänker tröskeln för dem.”
Vitala har i sin senaste runda tagit in 15 miljoner kronor. Pengarna kommer från family offices, som Fort Knox Förvaring och Huxley Invest, VC-bolaget Spintop Ventures, befintliga ägare och änglar.
Ni storsatsar på USA – kommer ni att ta in mer pengar?
“Ja vi kommer att göra det. Frågan är bara när. I den här takten som vi skalar upp så kommer vi göra det betydligt tidigare än vår ursprungliga plan 2025”, säger Petter Aasa.
“Just nu har vi 90 procent i verksamheten i Sverige och 10 procent i USA. I slutet av året så kommer vi ha flippat de siffrorna.”
I dag arbetar tio personer heltid med Vitala. Målet är att skala upp på sikt.
”Men vi håller det relativt litet så länge vi kan.”
Hur är det att jobba med sina syskon?
”Bra! Vi har fullt förtroende för varandra och vill alla leverera. När man är familj behöver man inte heller vara rädd för att kliva någon på tårna. Vi gör det hela tiden. Vi gör allt för bolaget.”
Vitala, eller Aasa Health som bolaget egentligen heter, ligger i startgroparna. Bolaget hade en omsättning på runt 400.000 i det brutna räkenskapsåret som avslutades i fjol med ett resultat på minus 8,3 miljoner kronor.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.