I samband med att klädjätten H&M lämnar sin kvartalsrapport på torsdagsmorgonen kommer de med ett oväntat besked.
Helena Helmersson lämnar som vd och koncernchef och Daniel Ervér över.
"Vi i styrelsen vill rikta ett stort tack till Helena för hennes värdefulla insatser under en mycket intensiv tid", säger Karl-Johan Persson i ett pressmeddelande.
"Då Helena nu valt att lämna vd-rollen är vi glada över att idag utse Daniel som vd för H&M-gruppen. Daniel är en kompetent, erfaren och respekterad ledare och har de egenskaper som behövs för att fortsätta utveckla H&M-gruppen".
Daniel Ervér är en H&M-veteranen som har jobbat inom bolaget i 18 år i olika roller. Nu senast som ansvarig för varumärket H&M, som är störst i koncernen. Trots att han tillträder som vd över hela koncernen kommer han att ha kvar det uppdraget.
"Jag är både hedrad och väldigt glad över styrelsens förtroende och motiverad och ödmjuk inför uppgiften", säger han i ett pressmeddelande.
"Tillsammans med alla engagerade kollegor ska vi fortsätta att skapa oslagbart värde för våra kunder och lönsam tillväxt".
Helmersson lämnar på dagen
Daniel Ervér tar över som vd för koncernen redan idag och Helena Helmersson har beslutat sig för att lämna H&M-gruppen.
"Jag tillbringat i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv inom H&M-gruppen och är mycket tacksam över att ha haft möjligheten att jobba inom många olika delar av verksamheten, i olika länder och i olika roller", säger Helena Helmersson.
"Jag är mycket stolt över vad vi de senaste åren tillsammans har åstadkommit under denna intensiva tid då vi navigerat igenom en pandemi och flera geopolitiska och makroekonomiska utmaningar. Det har dock stundtals varit en krävande tid för mig personligen och jag känner nu att det är dags att lämna vd-rollen, vilket självklart inte varit ett lätt beslut. "
Så gick det för H&M
Samtidigt visar H&M upp siffrorna för det fjärde kvartalet som avslutades i november.
- Omsättningen under det fjärde kvartalet uppgick till 62.650 miljoner kronor vilket var en minskning med 1 procent i lokala valutor.
- Rörelseresultatet kom in på 4.332 miljoner kronor, något lägre än vad analytikerna trodde enligt Infronts sammanställning.
- Utdelningen föreslås ligga kvar på 6,50 kronor.