Sök ikon

Miljardsmällen: Många bolag kan inte betala tillbaka sina anstånd

Allt fler bolag har svårt att betala tillbaka sina anstånd, enligt Skatteverket. Foto:Istockphoto/TT

Allt fler bolag har svårt att betala tillbaka sina anstånd, enligt Skatteverket. Det handlar om flera miljarder som redan gått till Kronofogden och som myndigheten inte räknar med att se igen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Andelen bolag som inte kan betala sina anstånd, det vill säga möjligheten som infördes under pandemin för att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms, och där skulderna går vidare till Kronofogden ökar, enligt Skatteverket. 

En färsk rapport från myndigheten visar att två tredjedelar inte längre har några anstånd men att det kvarstår totalt 22.000 företag som har beviljats anstånd på 43 miljarder kronor. 

Av de anstånd på 48 miljarder som redan har förfallit till betalning så har 4,7 miljarder överförts till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Nu befarar myndigheten att pengarna aldrig kommer att betalas tillbaka. Den absoluta lejonparten gäller nämligen bolag som inlett konkurs. 

Enligt Skatteverkets prognos räknar man att gå miste om mellan 12 och 16 miljarder kronor för hela anståndsperioden. Av cirka 61.000 företag som har haft anstånd är det i dagsläget cirka 6600 som har inlett konkurs. 

”Ett allt kärvare konjunkturläge med ökande kostnader för till exempel räntor och el har ytterligare försämrat företagens betalningsförmåga”, säger Tomas Envall på Skatteverket. 

”Sedan ska man ha med sig att många företag som har sökt tillfälliga anstånd har gjort det för att de har behövt hjälp med likviditeten och således kan ha haft en sämre ekonomi redan från början”, säger han. 

Det är framför allt mindre bolag, alltså bolag med en omsättning på upp till 10 miljoner kronor, som har svårt att betala tillbaka och står för de största förlusterna i kronor räknat. 

De mest drabbade branscherna är inom byggindustrin och hotell- och restaurangbranschen. 

LÄS ÄVEN: Svenska techbolag har 1,2 miljarder i skatteskulder efter pandemin – här är hela listan med 170 företag (namn för namn)

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer