Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Massivt sparpaket på Spotify – över 1500 får gå: "Oerhört smärtsamt"

Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TT

Daniel Ek aviserar massiva nedskärningar på Spotify under måndagsmorgonen. Bolaget har vuxit sig för stort och tappat fokus på kärnverksamheten, skriver vd:n.

Sparpaketet innebär att nära var femte ryker på streamingjätten – vilket motsvarar över 1500 personer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Spotify lanserar under måndagen ett massivt sparpaket. Omkring 17 procent av bolagets arbetsstyrka kommer att sägas upp, skriver Daniel Ek i ett brev på bolagets hemsida. Spotifychefen beskriver det hela som ”oerhört smärtsamt”.

Enligt toppchefen så övervägde bolaget ett alternativ om att göra mindre neddragningar 2024 och 2025 men landade i att gapet mellan de ekonomiska målen och driftkostnaderna är för stora och måste lösas nu.

”För att linjera oss med våra framtida mål och försäkra oss om att vi är rätt storlek för utmaningarna framåt så har jag fattat det tuffa beslutet att minska vår arbetsstyrka med runt 17 procent över hela bolaget. Jag förstår att detta kommer att påverka ett antal individer som har bidragit med värde. För att vara rak på sak, många smarta, talangfulla och hårt arbetande personer kommer att lämna oss”, skriver Daniel Ek. 

Alla berörda ska enligt toppchefen få en kalenderinbjudan inom två timmar.

I en anmälan till den amerikanska finansmyndigheten SEC skriver Spotify att man räknar med att ta en engångskostnad på 130-145 miljoner euro för neddragningarna, motsvarande 1,5 till 1,7 miljarder kronor, i det fjärde kvartalet. Sparpaketet väntas samtidigt ge positiv effekt på rörelseresultatet i fjärde kvartalet, vilka Spotify skriver förväntas komma in på 93-108 miljoner euro, alltså någonstans mellan 1,1 och 1,3 miljarder kronor. 

”Jobbar runt jobbet”

Daniel Ek skriver att Spotify har vuxit till ett för stort maskineri, där fokus inte alltid ligger på kärnverksamheten. Bolaget rycktes 2020 och 2021 med i en tid av billigare kapital och investerade massor i att växa teamet. Sedan dess har det ekonomiska klimatet ändrats drastiskt och bolaget undersökt hur det kan banta sina kostnader, skriver Daniel Ek. 

”Idag så har vi för många människor som är dedikerade till att stötta upp jobbet eller till och med som jobbar runt jobbet snarare än att de bidrar till möjligheterna med riktig genomslagskraft. Fler personer måste vara fokuserade på att leverera för våra ägare – innehållsskapare och kunder. Man kan summera det till två ord, vi måste bli obevekligt effektiva.”

Nu måste Spotify ändra hur de arbetar i grunden, enligt toppchefen. 

”I Spotifys begynnelse så vara våra vinster svårvunna. Vi hade begränsade resurser och vi gjorde det mesta med det vi hade. Vår innovationskraft och kreativitet var det som utmärkte oss. När vi har vuxit så har vi flyttat oss för långt borta från våra grundprinciper om effektivitet”, skriver han och avslutar: 

”Precis som 2023 blev ett nytt kapital för oss så kommer 2024 att bli det då vi kommer att bygga ett nytt Spotify.”

Tusentals drabbas

I oktober rapporterade Spotify överraskande vinst på 32 miljoner euro för det tredje kvartalet. Det motsvarar ungefär 375 miljoner kronor. Det var en stor förbättring från motsvarande period förra året och mycket, mycket bättre än vad experterna hade väntat sig.

Då hade bolaget enligt delårsrapporten över 9.000 anställda vilket indikerar att omkring 1500 personer kommer att drabbas av de nya personalnedskärningarna.

Tillsammans med tidigare neddragningar pekar det på att cirka 2300 personer kommer ha varit tvungna att lämna bolaget på relativt kort tid. 

När Breakit når en talesperson för Spotify vill hen inte svara på några frågor utan hänvisar endast till bolagets pressmeddelande. 

Spotify och facket

I november skrev vi att fackförbunden hade Spotify i kikarsiktet efter segern mot Klarna – då bolaget efter strejkhot tecknade ett kollektivavtal. 

Spotify började förhandla med Unionen och Sveriges Ingenjörer i våras men utan att de ledde fram någonstans. Det hela rann ut i sanden i augusti. En anledning tros vara att för få av Spotifys anställda helt enkelt är anslutna till facket. 

”Det pågår aktivitet i att värva fler medlemmar och bygga upp en lokal facklig styrka”, sa Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i november.

Läs mer