AI-rallyt i näringslivet fortsätter.
Nu riktas strålkastarljuset inte endast på tekniken – utan på människorna som jobbar inom det hajpade området. Bara den senaste veckan har flera medier rapporterat om att experter inom AI kan håva in rejäla löner.
Sifted skrev att personer som har doktorerat kan kamma hem en lön uppåt 4 miljoner kronor per år, så fort de lämnar sina studier, medan chefer inom AI kan tjäna betydligt mer: närmare 10 miljoner kronor per år.
Så hur ser det ut på den svenska marknaden?
We Select har gått ifrån att vara ett rekryteringsbolag med kunder i flera olika branscher till att helt fokusera på techsfären, enligt Amy Dyvelcrona, marknadschef på bolaget.
“Bara det senaste året har intresset för kandidater med kompetens inom AI vuxit otroligt snabbt”, säger Amy Dyvelcrona.
Sedan november förra året har antalet lediga jobb på LinkedIn med Chat GPT eller GPT i beskrivningen ökat med över 2000 procent, menar hon.
Hon konstaterar även att AI är ett oerhört brett område som omfattar olika typer av kandidater: från de som utvecklar kärntekniken till de som implementerar och använder den.
“Många bolag känner en stress kring att implementera AI, speciellt efter det senaste årets hajp i och med framstegen som gjorts inom generativ AI”, säger Sebastian Ljungberg, teknikchef på We Select.
“Man är rädd att hamna bakom utvecklingen och förstår att man bör implementera AI i sin verksamhet, men man vet ofta inte hur. Det innebär att man inte bara söker folk som rent tekniskt kan implementera AI, utan förstår hur det kan användas inom organisationen för att utveckla affären”, fortsätter han.
Höga löner – men det krävs ännu mer
Det finns redan en stor kompetensbrist inom IT, konstaterar Amy Dyvelcrona. I och med att allt fler bolag har börjat satsa på AI har behovet av personer med kompetens inom området blivit ännu större.
“Det är en väldigt hög efterfrågan, vilket gör att makten hamnar hos kandidaterna och man har möjlighet att välja bland arbetsgivare. Då blir det mer som spelar roll än bara en hög lön”, säger Amy Dyvelcrona.
Hur höga lönerna kan bli vill hon inte sia i, men menar samtidigt att lönerna ligger i det högre spannet.
Men bolagen måste också förbereda sig på att målgruppen vill ha mer än så.
"Valet av jobb och arbetsgivare handlar allt som oftast om mer än bara lön, utan det handlar om flera olika faktorer. Även om vi ser att kompensation och förmåner är väldigt viktigt för den här typen av kandidater så ser vi även att flexibilitet i arbetstider, att få jobba på distans och att få förutsättningar till att skapa work-life-balance även värderas högt”, säger Amy Dyvelcrona.
“Det handlar alltså om att skapa ett attraktivt helhetserbjudande och att löpande nå ut med det till med det till rätt kandidater”, fortsätter hon.
Men svenska bolag konkurrerar inte bara med varandra. I och med att många inom data och IT jobbar på distans kan svenska talanger jobba för företag i exempelvis USA och få de höga lönerna som erbjuds där – men samtidigt bo kvar i Sverige.
“Det blir helt klart en stor utmaning för svenska företag, för man konkurrerar på en global marknad. Vi kommer sannolikt att se att olika typer av förmåner blir vanligare framöver, förutom höga löner”, säger Sebastian Ljungberg.
Alla snackar om AI
Carl-Johan Hamilton är styrelseledamot för branschorganisationen Techsverige, samt grundare av rekryteringsbolaget Ants, som riktar in sig på rekrytering inom tech.
Han är inne på samma spår som Sebastian Ljungberg.
“AI är på allas läppar just nu. Men det finns samtidigt en förvirring om vad det innebär, hur man som bolag ska dra nytta av det och vilken strategi som är bäst”, säger Carl-Johan Hamilton.
Än så länge upplever han inte att yrkestitlar inom AI har slagit igenom, men att kompetens inom området väger tungt.
“Det finns såklart de bolag som har varit tidiga på bollen och verkligen förstått hur de ska använda sig av antingen en egenutvecklad AI eller ett inköpt AI-verktyg. Och anställda som har erfarenheter och kunskap om det här får naturligtvis väldigt bra betalt”, säger han.
Han understryker att i och med att AI-vågen verkligen slog till för så lite som ett år sedan så behövs det inte många år av erfarenhet på CV:t för att det ska vara en stark merit.
Förra veckan rapporterades det om att rekryteringskampen mellan OpenAI och Google blir allt hårdare. OpenAI försöker locka till sig senior personal från Google mer erbjudanden som överskrider 100 miljoner kronor per år, där merparten av kompensationen består av aktier i bolaget.
Tror du att lönerna inom AI-yrkena kommer att skjuta i höjden lika mycket bland svenska bolag?
“Om det ökar till så mycket eller landar på något lägre är svårt att säga, men vi har sett tidigare att personer inom bristyrken, särskilt inom tech och utveckling, har möjlighet att kräva ordentliga löner”, säger Carl-Johan Hamilton.
“I och med bolag inom den här branschen vill vara konkurrenskraftiga och locka de bästa talangerna är de ofta villiga att betala”, säger Carl-Johan Hamilton.