Vi visste att det skulle bli en sågning av Harald Mix H2 Green Steel. Rapporten som finansierats av en rad svenska finansmän, däribland Christer Gardell, Carl Bennet och Rune Andersson, har varit känd sedan i oktober.
Nu har den första av tre delar släppts och domen är inte nådig. H2 Green Steel bör läggas ner, konstaterar forskaren Magnus Henrekson som projektlett rapporterna.
”Ur samhällets perspektiv är H2 Green Steel en dålig satsning eftersom det är en stor risk att det slår ut andra verksamheter”, säger han i en intervju med DI.
Rapporten pekar bland annat på att H2 Green Steel slukar mycket el – samtidigt som billig el är och har varit en vinst med att verka och bo i norra Norrland. Andra riskfaktorer ska vara tillgången till järnmalm och järnvägstransporterna. Det finns också potentiella lönsamhetsproblem, enligt rapporten som författats av nationalekonomen David Sundén.
Magnus Henrekson är kritisk mot båda stålutmanarna i norr, H2 Green Steel och Hybrit. När det kommer till Hybrit – ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall – borde LKAB ha blivit vid sin läst, säger han.
Han gör en liknelse mellan hajpen kring det gröna stålet och uppståndelsen inför ett OS.
”Det blir eufori inför spelen och några år senare är det helt dött.”
H2 Green Steel – som grundats av riskkapitalisten Harald Mix – har rest 60 miljarder kronor för att bygga ett grönt stålverk i Boden. Bolaget har som mål att bli först i världen med grönt stål i industriell skala.
H2 Green Steels vd Henrik Henriksson avfärdar kritiken i rapporten.
”Vårt affärscase är tvättat och skrubbat och genomlyst uppifrån och ned. Vi känner oss trygga med att det kommer att funka och att vi bygger ett starkt bolag”, säger han till DI.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.