Psykologtidningen har pratat med tolv psykologer, som är eller har varit anställda på plattformen Mindler, en tjänst som lovar psykologisamtal inom 24 timmar. De är kritiska till utvecklingen på den digitala vårdgivaren.
En källa beskriver den första tiden på Mindler som den bästa under hela sitt yrkesliv. Då fanns krav på åtta patientmöten per dag där tiden var satt till 25 minuter per patient.
Men även om det pumpats in miljoner, från storägare som familjen Lundin, och Mindler sommaren 2021 värderades till 2,8 miljarder kronor så har de ekonomiska förutsättningarna ändrats drastiskt. Region Stockholm har i två omgångar kapat patientersättningen från 800 kronor till 100 kronor. Mindler gjorde en förlust på 105 miljoner kronor 2021, som svällde till nästan 200 miljoner 2022.
För att öka intäkterna har kraven på psykologerna ökat. Från och med 2021 ska de ta tio patientmöten, där två bara ska vara på 10 minuter vardera.
”Jag fattade att bolaget hade ekonomiska problem. Ett samtal på tio minuter ger samma intäkt som ett samtal på 25 minuter”, säger en av psykologerna till Psykologtidningen.
”Jag kan inte längre stå för det här”, säger en annan.
Vill ha fler patienter
De korta samtalen kommer med risker. Även om Mindler vänder sig till de med lätta till måttliga psykologiska besvär kan även de som klickar i att de har svåra besvär slussas vidare. Då kan det uppstå stor stress. Som när en psykolog bad kollegor om hjälp vid ett akut fall: ”Suicidrisk hög, kan någon hjälpa mig”, skrev hen i en grupptråd.
Mindler vill öka intäkterna. Det gör man bland annat ned att hitta nya patientkategorier. Bolaget gör neuropsykiatiska utredningar för 29.000 kronor (vid medicinering får patienten dock vända sig någon annanstans) och ledningen vill öka fokuset på ikbt, internetbaserad kognitiv beteendeterapi.
Psykologer som Psykologitidningen har pratat med vittnar om att det blivit både högre arbetsbelastning, lägre lön och att man förväntas delta i marknadsföringen av tjänsten.
Mindlers Sverigechef Sirin Leyi har gett ett skriftligt svar. Hon skriver att Mindler har ambition att vara den bästa arbetsgivaren för psykologer.
”Samtidigt har vi behövt göra omfattande anpassningar i verksamheten på grund av kraftigt förändrade ersättningsmodeller från regionerna de senaste åren. De justeringar som gjorts är beslut som inte har tagits lättvindigt, men har varit nödvändiga för att fortsatt kunna bedriva ett långsiktigt hållbart bolag”, skriver hon.
Enligt Mindler har man 250 psykologer anställda i Sverige.