Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Strejkhotet på Klarna – detta har hänt

Klarna har delat ut flygblad som enligt bolaget själva listar fördelar med att inte ha kollektivavtal. Foto: Faksimil/TT/Montage

Har du koll på alla turer kring strejkvarslet på Klarna?

Här har vi sammanställt allt.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

28 mars. Tre fackförbund, Sveriges Ingenjörer, Akavia och Unionen, går ut och begär förhandlingar om kollektivavtal på Klarna

”Den senaste tidens turbulens inom techbranschen visar på betydelsen av kollektivavtal och fördelarna med den svenska partsmodellen”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. 

”Både Klarna och de anställda har mycket att vinna på att medarbetarna får mer inflytande över besluten, vi kommer att få en bättre kommunikation och bättre dialog mellan företagsledningen och medarbetarna”, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens lokala klubb på Klarna.

23 oktober. Efter åtta månader avslutar fackförbundet Unionen förhandlingarna om kollektivavtal med Klarna. Unionen menar att parterna fortfarande står alldeles för långt ifrån varandra.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski delar inte fackets uppfattning. I ett mejl till anställda skriver han bland annat: "Jag måste erkänna att det här resultatet överraskade mig".

26 oktober. Fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på betaljätten i syfte att få till ett kollektivavtal.

Om inte facken och Klarna kommer överens så utbryter strejk på Klarnas huvudkontor i Stockholm 7 november. Arbetsuppgifterna sätts i blockad och det blir förbjudet för Klarna att hyra in personal för att göra jobbet.

27 oktober. Klarna gör precis som streamingjätten Spotify. Betaljätten delar ut flygblad till anställda efter gårdagens strejkvarsel. Bland annat hävdar bolaget att vaccinationer och frukt på jobbet blir ett minne blott med kollektivavtal. Senare samma dag kallar Sebastian Siemiatkowski till ett internt stormöte med obligatorisk närvaro. “Att strejka är en hemskt dålig idé och det kan ge konsekvenser som vi kanske inte kan återhämta oss från”, säger han bland annat till alla Klarna-anställda.

30 oktober. Konflikten växer. Akademikerförbundet SSR varslar om att deras medlemmar på Klarna kommer att gå ut i sympatistrejk den 8 november om Unionen och Sveriges Ingenjörer inte kommit överens med betaljätten innan dess. Sedan tidigare har även DIK, fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor varslat om sympatistrejk för sina medlemmar på Klarna. Fackförbundet Akavia har istället meddelat att de inte deltar i konflikten utan ska fortsätta dialogen med Klarna.

30 oktober. Flera källor inifrån Klarna vittnar för Breakit om att de känner sig fångade i skottelden mellan facken och arbetsgivaren – och anklagar fackförbunden för att i deras namn ta en strid som de aldrig ville ta. “Ibland är min känsla att de bara vill göra Klarna till ‘stora stygga vargen’.”

2 november. Unionen varslar om för att deras medlemmar på Foundever och Teleperformance Nordic ska sympatistrejka. Det är två bolag som hanterar en stor del av Klarnas kundtjänst. Strejken ska inledas 9 november, alltså en vecka efter att varslet träder i kraft på Klarna.

3 november. Sent på fredagskvällen kom beskedet om att Klarna tecknar kollektivavtal. Läs mer om det här.

Läs mer