Sök ikon

Fejkade bilder på spädbarn, påhittad vapenvila och press på techjättarna: Är det här det första AI-kriget?

Bilden på IDF-soldaten som ska ha varit AI-skapad. En pro-palestinsk demonstration i USA.

Ukraina har kallats det första Tiktok-kriget. Nu riskerar konflikten mellan Israel och Hamas bli det första AI-kriget. Båda sidor anklagas till exempel för att ha använt fejkade bilder på bebisar.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Tusentals palestiner har dödats i Israels bombningar av Gaza sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober – då 1400 israeler dödades och hundratals människor, varav flera barn, kidnappades. 

Bilderna som kablas ut från kriget som brutit ut är fasansfulla. Varannan palestinier i Gaza beräknas vara barn. Få kan ha undgått bilderna av traumatiserade och blodiga människor på sociala medier. 

Men den nya tekniken riskerar att göra en redan historiskt komplicerad konflikt långt mer komplicerad. Det är den israeliska techsajten Ctech som talat med medieexperten Alex Gekker, forskare vid Amsterdams universitet och som har kopplingar till både Ukraina och Israel. 

“Kriget i Ukraina har kallats det första Tiktok-kriget och jag tror att operation järnsvärd (Israels offensiv mot Gaza reds. anm.) kommer att bli det första AI-kriget”, säger han till sajten. 

Han säger att det idag är väldigt enkelt och tillgängligt för i stort sett alla att fejka innehåll och att det riskerar att skada omvärldens syn på kriget.

Ett exempel som fick spridning på sociala medier var en bild på en israelisk IDF-soldat med två bebisar i armarna, som ska ha varit gömda i en garderob i Gaza. Bilden var AI-skapad. 

AI-anklagelse mot Netanyahu 

SVT rapporterar idag att en bild föreställande ett dött spädbarn som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu delat på sociala medier påstås vara AI-genererad. 

”Det här är några av de bilder som visades för USA:s utrikesminister Anthony Blinken”, står det på Netanyahus officiella konto på X.

Anklagelserna om att bilden skulle vara osann kom från pro-palestinskt håll och nyheten plockades snabbt upp i Ryssland. Källa för påståendet ska vara ett av alla dessa onlineverktyg som kan analysera och avgöra AI, ansvarig för verktyget till och med säger att det inte går att helt och hållet lita på resultatet, skriver SVT.

Båda sidor i kriget kan använda AI för att väcka opinion. Det är inte bara bilden på barnet från Israels ledare som påstås vara falsk. Det tros ha förekommit AI-skapade bilder, även dessa föreställande bebisar, som delats i sociala medier och använts på pro-palestinska demonstrationer. 

Har varnat techjättarna

Sociala medier har fullkomligt översvämmats av bilder, åsikter och korta faktaartiklar om och från konflikten. Det kan vara svårt för en användare att sålla i informationen. Pressen ökar därmed på techfirmorna att städa bort fake news. EU har redan skickat varningar till Meta och X om läget och bolagen riskerar mångmiljardböter om de inte håller rent. 

Meta, Tiktok och X har alla meddelat att de har ökat sina insatser i kölvattnet av den uppblossade konflikten.

Det är kanske klokt att inte heller vända sig direkt till AI för att få sanningen. Förra onsdagen påstod både Googles AI-tjänst Bard och Microsofts motsvarighet att Israel och Hamas nått vapenvila. 

LÄS ÄVEN:  Hamas finansierar terror med krypto – har haft minst en halv miljard

Läs mer