Unionens förhandlingar om kollektivavtal på Klarna har strandat, skriver tidningen Kollega, som hänvisar till att fackförbundet under måndagen avslutade förhandlingarna. Under åtta månader har Unionen försökt få till ett kollektivavtal på det svenska fintechbolaget men parterna står fortfarande för långt ifrån varandra.
“Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen till tidningen.
Så sent som förra veckan skrev Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski på X om att han hade tillbringat helgen med att läsa utkastet till tänkta kollektivavtal på Klarna.
Sebastian Siemiatkowski delar inte fackets uppfattning om vad som har hänt. Han skriver idag på X att han och Klarna ville fortsätta diskussionerna med fackförbunden (där även Akavia och Sveriges Ingenjörer ingår). I fredags skickade han tillsammans med expansions- och operativa chefen Camilla Giesecke också ett mejl till Klarnas anställda som Breakit har tagit del av. I mejlet framgår att Klarna är besvikna över att diskussionerna stoppats. Ett besked de ska ha fått i samband med ett möte där de skulle ha nya diskussioner om kollektivavtalen.
"Vi fick tyvärr höra att fackföreningarna, innan vårt möte, hade informerat sina medlemmar om att förhandlingarna skulle avslutas. Att meddela ett sånt beslut innan vårt möte tycker inte vi speglade ett genuint intresse av att engagera sig i och utforska detta", går det bland annat att läsa i brevet."
Enligt Klarnas egna beräkningar ska bolagets svenska anställda få omkring 250 miljoner kronor om året i ersättningar och förmåner som inte hade ingått i de vanliga kollektivavtalen.
"Jag måste erkänna att det här resultatet överraskade mig", fortsätter mejlet där Sebastian Siemiatkowski lyfter att han och Klarna har lagt ned mycket tid på att gå igenom detaljerna i kollektivavtalet.
Några frågetecken från Klarnas sida ska ha gällt om kollektivavtalet är kompatibelt med den reglering de måste följa från bland annat Finansinspektionen, om de kan få tid på sig att hämta in feedback från anställda, och hur de kan fortsätta ha team med anställda runtom i världen när de står under olika regelverk.
Men nu förhandlingarna alltså avslutats av fackförbunden.
I slutet av 2022 stämde Unionen Klarna på 1,3 miljoner kronor i Arbetsdomstolen för brott mot medbestämmandelagen. Stämningen hade sin grund i de uppsägningar som Klarna genomfört tidigare under året och som Unionen menade inte följde regelboken. De förhandlingarna ska inledas i november i år enligt Kollega.