Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Google diskriminerade kvinnlig anställd – tvingas betala över 10 miljoner

Ulku Rowe, Google. Foto: Press

Jury slår fast att techjätten gjorde fel.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Under 2018 utbröt stora protester på Google. 20.000 anställda lämnade sina kontor i protest mot hur bolaget hanterade diskriminering och sexuella trakasserier. 

I efterspelet till de händelserna har nu Google dömts att betala 1 miljon dollar, motsvarande ungefär 11 miljoner svenska kronor, till en anställd som anklagat bolaget för att ha diskriminerat henne baserat på hennes kön och senare hämnades när hon slog larm om det.

Ulko Rowe, som jobbat med Google Cloud, anklagade bolaget för att ha anställt henne till lägre, mindre betalda positioner medan mindre erfarna män fick bättre betalt och också blev befordrade i snabbare takt.

Nu har en jury i New York gett henne rätt och beordrat Google att betala ut miljonerna. 

“Det här enhälliga beslutet från juryn inte bara bekräftar hennes påståenden om att Google behandlat henne illa, utan skickar även ett tydligt budskap att diskriminering inte tolereras på arbetsplatser”, säger Ulku Rowes advokat Cara Greene, till Engadget.

Google är, som väntat, inte lika nöjda med domslutet.

“Vi håller inte med juryn om att ms Rowe var diskriminerad på grund av hennes kön”, säger bolaget i ett uttalande.

“Vi tar anställdas synpunkter väldigt seriöst och vi har undersökt hennes anklagelser noggrannt och funnit att det inte fanns någon diskriminering.”

Läs mer