Att SaaS-branschen har exploderat de senaste åren är det nog få inom techsfären som har missat.
“Både bolag och investerare har utvecklats inom det här området och SaaS är en affärsmodell som jag tror kommer fortsätta växa.”
Citatet kommer från Anna Storåkers. Hon är vd på riskkapitalbolaget Yanno Capital, som hon startade tillsammans med maken Nicklas Storåkers tidigare i år. I ryggen har de flera miljarder – och H&M-storägaren Karl-Johan Persson.
Breakit har tidigare berättat om att Nicklas Storåkers under de senaste åren gjort flera lukrativa affärer, inte minst försäljningarna av Nordic Nest, Tink och Pricerunner. Mot den bakgrunden siktar parter Storåkers nu på att investera 2 till 3 miljarder kronor under de närmsta åren där Karl-Johan Perssons bolag Philian ska stå för ungefär hälften. Även Stena-familjens Formica Capital betecknas som en partner.
“Vi försöker hålla oss till kontoret när det gäller investeringar, men ibland kan det smyga in ett samtal hemma också”, säger Anna Storåkers.
Under hösten har det rapporterats om deppigare tider för europeiska VC-bolag och det råder ingen tvekan om att kapitalmarknaden blivit betydligt tuffare än tidigare.
Anna och Nicklas Storåkers på scen under Breakits SaaS-Summit. Foto: John Resborn.
Men Yanno Capital-duon räds inte klimatet.
“Det är ett bättre läge nu än för ett par år sedan”, säger Anna Storåkers om att starta riskkapitalbolaget nu.
“Värderingarna har halverats om man tittar på noterade bolag i alla fall, både i USA och i Norden.”
Bolagen hon pratar om är bland annat inom SaaS och fintech, branscher som paret är intresserade av att investera i.
Vilka skulle du säga är den största utmaningen för den här typen av bolag just nu?
“Jag tror att det är samma som för många andra branscher, att det är en osäker konjunktur och att det är svårare att få in pengar för att växa. Man måste vara ännu mer noggrann med hur man vill bygga en framgångsrik affärsmodell, tjäna pengar och kunna bevisa att kunderna kommer att tycka om produkten eller tjänsten även i tuffare konjunkturer.”
“Nu blir det viktigare att ha de här delarna på plats från början. För några år sedan kunde man bygga bolag på något av en förhoppning, men nu krävs det mer bevis för att investerare ska tycka att bolaget är trovärdigt.”
Har du som investerare blivit tuffare mot entreprenörer nu när konjunkturen har blivit sämre?
“Jag skulle vilja säga att jag inte har blivit det utan att jag alltid har haft det här tänket. Men det är självklart att man dras med i ett konjunkturläge och att man dras med i en bubbla. Så investerare har kanske varit lite mer tillåtande i en uppåtgående marknad än i dagens marknad.”
“Men i grund och botten så kommer fina bolag som har bra förutsättningar att växa vara intressanta både i bubbla och i sämre tider. Så det finns alla chanser att bygga bra företag även om konjunkturen är tuffare just nu.”
När tror du att investerare kommer våga investera lite mer som tidigare, när det var bättre tider?
“Vi har varit i en period med extremt låga räntor där det har varit i princip gratis att ta risk – men de dagarna är över. Jag tror att det vi ser nu är lite mer normalt, även fast vi är inne i en lågkonjunktur och jag tror att det framöver kommer att se ut mer som det gör nu än hur det såg ut tidigare.”
“Men det är klart att det kommer att finnas vissa branscher där det kan råda guldgrävarstämning om man hittar nya applikationer eller nya problem som man löser och då kan det i sig bli fantastiskt. Inom exempelvis grön omställning finns det säkert flera sådana bolag att hitta framöver”, säger Anna Storåkers.
Som investerare har ni stor påverkan och inflytande på bolag, som i sin tur påverkar samhället. Hur ser du på ditt ansvar i det?
“Att vara med som styrelse och ägare och utveckla starka företag för framtiden är att vara del av samhällsbyggandet. De företag vi investerar i måste ha hållbara affärsmodeller även om vi inte har ett uttalat ESG-fokus.”