Sök ikon

Hitta alla fel på min nya startup – så bjuder jag på lunch

Vigor Sörman.

Nu avslöjar Vigor Sörman vilket det andra bolaget i startupresan Startup:Zero blir. AI-juristen Lawrence ska hjälpa entreprenörer att ta kontroll över juridiken och slippa dyra advokatarvoden. För att ta reda på om det går att lita på en AI-jurist får Breakits läsare testa prototypen innan den är klar.

“Det finns en stor risk att jag kommer ångra detta”, skriver Vigor i en krönika.

Vigor Sörman

Vigor Sörman

vigor@breakit.se

Startup:Zero inleddes med att Breakits läsare fick skicka in sina problem i utbyte mot 5 procent av min nya startup. Utifrån era problem valdes 5 affärsidéer ut där ni fick chansen att bli medgrundare i bolagen. Tre bolag har fallit bort, men två är kvar och nu är det sex månader kvar innan vi ska uppvisa product market fit. För att ha en chans att klara av målet så behöver vi er hjälp nu med att testa prototypen av vår nya AI-jurist Lawrence. 

Idén till AI-juristen Lawrence föddes ur ett av de 450 problem som Breakits läsare skickade in.  Alvaro Castro, en jurist på den prestigefyllda advokatfirman Roschier, hade tröttnat på att utföra repetitiva uppgifter, som att besvara samma frågor och skapa snarlika dokument för sina klienter. Det här borde gå att automatisera, effektivisera och lösa betydligt billigare med hjälp av AI, resonerade han. 

Panikångest över dyra advokater

Jag, som själv drivit ett antal bolag, kunde inte annat än att hålla med. Det spelar ingen roll om du är ett stort eller litet företag – juridiken måste hanteras och ofta står den i vägen för bolagsbygget. Det tar tid, är dyrt och inte särskilt roligt. En rundringning till andra företagsledare bekräftade bilden. En entreprenör berättar att hon fått sån ångest när hon öppnade en femsiffrig faktura från sin advokat att hon nu övergått till att förlita sig på Chat GPT i juridiska frågor.

Vad händer med tillväxten i bolaget när juridiken blir en bromskloss? 

Att vara entreprenör innebär även att du är ytterst ansvarig för redovisningen och juridiken i bolaget. Sällan de roligaste arbetsuppgifterna, men ack så viktiga. Som tur är finns det ett gäng bra digitala tjänster som hjälper dig att automatisera redovisningen smidigt, men vad gäller juridiken så är det fortfarande en väldigt manuell och trög process som slukar tid och pengar, vilket påverkar bolagets tillväxt. Varför ska dina kunder och anställda behöva vänta på ett svar från en jurist som du kan få direkt? Och hur kan det kosta 10.000-tals kronor att ta fram ett avtal? Jag tror att en stor del av frustrationen bottnar i att företagarna känner att de inte har kontroll över juridiken. Därför har vi skapat en tjänst som hjälper företagsledare att ta makten över juridiken. Vi vill ta bort trögheten i systemet, effektivisera och kapa kostnaderna. Vad händer med ditt bolag och dig som ledare när du sitter i förarsätet och plötsligt själv kan besvara frågorna? Kan det rentav bli lite roligt att lösa bolagets juridiska utmaningar?

Går det att bygga en AI-jurist du kan lita på?

Innan sommaren träffade jag serieentreprenören och CTO:n Daniel Mauno Pettersson (som för transparens även är bror till Breakits vd och chefredaktör Jon Mauno Pettersson). Han ville att jag skulle investera i hans nya AI-bolag. Okej, sa jag – mot att du hjälper mig att bygga en AI-jurist man kan lita på. Deal, sa han. 

Att rekrytera ett helt team med alla de kompetenser vi behövde skulle ta för lång tid. Därför krokade vi arm med utvecklarna på Causality Agency. De förstod komplexiteten och tillsammans kunde vi bygga första versionen av Lawrence, en AI-jurist som kan svara på frågor och ta fram skräddarsydda avtal. För att undvika att AI:n börjar ge felaktiga svar så har vi endast tränat den på tillförlitlig data som ständigt hålls uppdaterad av våra jurister. 

Varje svar passerar sedan en rad säkerhetsfilter som granskar, utvärderar och validerar svaren innan de presenteras för användaren. För mer komplexa frågor eller om du bara vill dubbelkolla ett svar så kan du få en second opinion av Lawrence jurister inom 1 timme till ett fast pris.

Vi är ju inte ensamma om att med hjälp av AI vilja transformera juristbranschen. I USA har OpenAI och riskkapitalfirman Sequoia investerat tungt i prestigprojektet Harvey.AI och i Sverige kunde ni för några veckor sedan läsa om Leya som ingått samarbete med advokatbyrån Mannheimer Swartling. Det är alltså upplagt för ett ordentligt race.

VQ Legal integrerar sin tjänst för automatiserade avtal i Lawrence och blir delägare. Från vänster Vigor Sörman, Ann Björk, Helena Hallgarn och Alvaro Castro Duque. 

VQ Legal blir delägare 

För att kunna erbjuda våra användare automatiserade avtal så ställdes vi inför ett viktigt beslut. Det finns redan en rad aktörer som erbjuder digitala avtalsmallar. Skulle vi samarbeta med någon av dem eller bygga själva? Valet föll på ett partnerskap med VQ Legal som nu blir delägare i Lawrence. VQ Legal är den aktör som förmodligen kommit längst vad gäller att automatisera juridiska avtal. De är lite av en doldis i SaaS-Sverige och har under 10 år, helt utan riskkapital, byggt upp en lönsam tjänst som idag används av 9 av de 10 största advokatbyråerna.

Det finns en stor risk att jag kommer ångra det här, men jag har ju lovat full transparens. Ni läsare har ju bidragit med problem, medgrundare och värdefulla tips till bolagen, så därför är det ju inte mer än rätt att ni får testa vår prototyp innan den är klar. 

Går det att lita på en AI-jurist? Testa själv här – finn fem fel så bjuder jag på en lunch. 

I nästa artikel kommer jag att dela med mig av alla fel och missar som ni hittade. Jag kommer också att ge mina bästa tips på vad du bör tänka på när du testar och utvärderar en MVP. 

Jag hoppas att det inte blir en smärtsam artikel att skriva.

Läs allt om Startup:Zero här.

Läs mer