Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Först tog de in Annie Lööf – nu tar de in 90 miljoner för att bygga enhörningar

Annie Lööf och Bywit-grundaren och vd:n Ulf Söderström, CFO:n Frida Lönnqvist och Thomas Karlsson, medgrundare.
Annie Lööf och Bywit-grundaren och vd:n Ulf Söderström, CFO:n Frida Lönnqvist och Thomas Karlsson, medgrundare. Foto:TT/press

Investmentbolaget Bywit fyller kassan i sin tredje runda hittills.
Nu har de tagit in nästan en miljard kronor på två år.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I början av sommaren skrev vi om investmentbolaget Bywit när den före detta centerledaren Annie Lööf klev in i styrelsen – hennes andra styrelseuppdrag på kort tid. Då fick vi också en pratstund med den tidigare partiledaren.

“Innovation, entreprenörskap och digitalisering ligger mig varmt om hjärtat. Det är avgörande faktorer för att skapa hållbar tillväxt och där jag kan bidra med mina erfarenheter och med mitt ledarskap för att driva på så att fler utmanare kan ta plats i näringslivet”, sa hon då. 

Bywit har nu genomfört sin tredje kapitalrunda sedan starten för två år sedan, skriver bolaget i ett pressmeddelande. De nya pengarna, 89 miljoner kronor, kommer från bland annat fastighetsägaren och fondförvaltaren Coeli och gör att bolaget totalt kommer upp till nästan 950 miljoner i intaget kapital.

Nu ska Bywit investera i och utveckla nya bolag i tillväxtfas för att bredda och växa portföljen. 

”Bywit har en tydlig strategi att investera långsiktigt i digitala tillväxtbolag som skapar strukturell förändring och effektiviserar de branscher där de är verksamma. I den lågkonjunktur vi nu befinner oss i ser vi att deras kostnadseffektiva och innovativa lösningar efterfrågas mer än någonsin”, säger bolagets medgrundare och vd Ulf Söderström i en kommentar. 

Målet är att skapa nya enhörningar, alltså bolag som värderas till mer än en 1 miljard dollar. 

I Bywits portfölj finns sedan tidigare tio bolag, däribland E-farm, Proxify, Pensionera och Root Digital Group. En stor del av portföljbolagen är lönsamma samtidigt som de är snabbt växande bolag. Tillsammans ökade de omsättningen med över 80 procent under 2022, skriver Bywit.

Substansvärderingen före emissionen uppgick till 900 miljoner kronor. 

Läs mer