Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Miljardärernas strid om gröna stålet – ska gå till attack i hemlig granskning

Harald Mix och Christer Gardell. Foto:TT

”Allergisk motståndare till slöseri av skattepengar.”

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

De två miljardärerna och finansmännen Christer Gardell och Rune Andersson är med och finansierar en hemlig granskning mot H2 Green Steel – satsningen som riskkapitalisten Harald Mix står bakom. Det avslöjar Dagens Industri.

Rapporten skrivs fram av Magnus Henrekson, tidigare ekonomiprofessor vid Handelshögskolan som har ifrågasatt samhällsnyttan med det gröna stålet och den mängd energi som krävs för att ta fram det, tillsammans med David Sundén

Cevian-grundaren Christer Gardell och Mellby Gård-ägaren Rune Andersson bekräftar att de backar den kritiska rapporten.

”Jag är allergisk motståndare till slöseri av skattepengar och det här är enorma industrisatsningar som inte liknar någonting vi har sett tidigare”, säger Christer Gardell till tidningen. 

Han säger att det därför är viktigt att göra en opartisk och professionell utredning. 

Enligt Magnus Henrekson är de två finansmännen inte de enda profilerna som är med och backar rapporten. Till Di säger han att det handlar om tolv privatpersoner och tre stiftelser som beskrivs som ”väldigt starka namn”. 

H2 Green Steel har rest cirka 60 miljarder kronor för att bygga ett grönt stålverk i Boden. I veckan meddelade bolaget att det även vill bygga ett stålverk i Kanada för 70 miljarder kronor. H2 Green Steel har beviljats miljonbelopp i statligt stöd och sökt 3,8 miljarder kronor från Industriklivet och 1,7 miljarder kronor från Klimatklivet. 

Rapporten väntas släppas i november. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer