Den svenska femtech-scenen har rivit barriärer och investerarna har verkligen fått upp ögonen för området på senare tid.
I en tid då konsumenter är mer pålästa blir de mer benägna att kräva en viss typ av specialistvård.
Lydia Graflund, med tidigare chefsposter på Klarna och Nelly, och hennes storasyster Helena Graflund Lagercrantz, specialistläkare inom gynekologi och förlossningsvård, hade båda upplevt att många kvinnor blivit förbisedda inom vården.
Därför lanserade de i fjol den digitala vårdappen Ester Care – en vårdtjänst där kvinnor med klimakteriebesvär, PMS, endometrios eller frågor om amning kan vända sig till bland annat gynekologer, barnmorskor och sexologer för digital rådgivning och behandling.
MISSA INTE: Barn, män och överviktiga – nästa generations nätläkare nischar sig hårt (medan jättarna blöder)
Men vägen till framgång har inte varit helt lätt. I arbetet med kapitalanskaffning har Lydia Graflund upplevt både det ena och det andra.
“Stressnivån i att driva bolag samtidigt som du plockar in pengar är extrem. Den investerare du väljer att sätta dig i båten tillsammans med kan antingen hjälpa bolaget eller göra ditt liv komplicerat beroende på hur bra matchen blev”, säger hon till Breakit.
Nätverket är allt
När Ester Care påbörjade sitt pitchande mot potentiella investerare märkte de snabbt att intresset var rätt stort. Lydia Graflunds tidigare arbetsplatser hade gett henne ett nätverk som nu var ovärderligt.
“Jag hade exponerats mot ängelinvesterare när jag var aktiv i ett startup-bolag. Det gjorde att när jag slutade där så undrade folk vad jag skulle göra. Jag hade alltid velat testa resan att driva eget. Jag tror att mitt nätverk i kombination med ett hett område och känslan av att någon borde göra något här, bidrog till att intresset växte.”
Första rundan ledde till att Ester Care fick in drygt 12 miljoner kronor, bland annat från Krys medgrundare Josefin Landgård, tidigare Ratos-toppen Susanna Campbell och entreprenören och investeraren Magnus Petersson.
“Magnus blev också vår mentor. Han har varit en stor tillgång för oss, då han gjort flera bolagsresor innan.”
Det var i andra omgången, för cirka ett år sedan, som stressen började.
“Du har en runway som tar slut inom en viss tid, vilket också investerare vet och kan använda till sin fördel. Då ska du ta beslut om att sätta dig i samma båt som människor du har träffat några få gånger. Det här påverkar dig lika mycket som när du väljer en medgrundare. Du sitter i vissa fall mer i dialoger med investerare än med de du grundat företaget med.”
Du är extremt beroende av externa personer
Det var också under den här perioden som kapitalmarknaden plötsligt nådde botten.
“Krisen hade börjat komma. Nu var det mer realistiskt. Nu är det inte att vi är ute efter en vision som slår igenom om sju-åtta år, utan man vill veta att det man säljer in kommer funka”, säger Lydia Graflund och fortsätter:
“Jag tyckte att detta var en extremt svår avvägning. Hur mycket ska man våga lova? Många bolag har haft höga värderingar som droppat de senaste åren. Det finns en förväntan på resultat som inte har kommit, och jag tror inte man ger entreprenörer lika mycket tid i dagens klimat.”
Hur kändes det i kroppen när du satt i de här investerardialogerna?
“Jobbigt. Du är i en situation där du är extremt beroende av externa personer. Inte som att du har en deadline på ett internt projekt där du kan styra mer. Du ansvarar också för flera personers löner, tidigare investerares tilltro och att hantera din kapacitet – det är viktiga aspekter som innebär enorm press. Du har dubbla jobb under flera månader, och måste fortsätta besluta om företagets strategi, samtidigt som du reser kapital. Det skapar en stressnivå som är ohälsosam.”
Hur visade det sig fysiskt?
“Jag sov dåligt om nätterna, framför allt mot slutet när vi skulle bestämma oss för att stänga rundan. Vi hade ju turen att ha alternativ, men det finns de som sätter sig helt i någon annans klor utan att kunna välja. Det handlar om var du ska lägga din tid under många år framåt, så det har ju en stor påverkan på din framtid.”
“Jag är med om hen är med”
Ett problem under processen som Lydia Graflund pekar på är att investerare i de tidigare skedena inte säger nej, men inte heller ja. Det är ett spel.
“De säger att ‘vi är med om den här aktören är med’, men en investerare behöver oftast ta lead-rollen. Tidslinjen kan också vara utmanande. Bolag kan få ja av en investerare tidigt i processen som sätter en tajt deadline, och så vet de inte om de kommer att få ja från flera. Därför vågar de inte tacka nej – trots att det inte är en bra match. Risken finns att det blir fel”, säger Lydia Graflund och tillägger:
“Det är ett pussel och man kan jobba i oändlighet med detta, för ju fler du träffar desto större chans är det att det blir en bra konstellation för bolaget.”
Jag underskattade hur mycket tid det tog
På samma sätt som investerare gör en due diligence (enklare förklarat en företagsbesiktning) tycker femtech-entreprenören att bolaget bör göra det på investerarna.
“Det är klart att du ställer frågor och hör med andra som haft investerare, men du vet inte om det är rätt fit.”
Vad önskar du att du visste innan du gav dig in i kapitaljakten?
“Hur mycket tid det tar. Det är viktigt att prioritera hårt för att hålla hela vägen.”
Vad vill du säga till alla som just nu kämpar med att ta in kapital till sitt bolag?
“Försök att hitta investerare som är insatta i ditt bolags område och som har erfarenhet från tidigare bolagsbyggen, då kommer ni att kunna samarbeta på ett fördelaktigt sätt.”
Och vad vill du säga till investerarna?
“Det här är en fri marknad – man bettar på de man tror på. Men kanske att man skulle ge bolag lite mer tid. Det är inte alltid att investerare ser hela vägen fram när man ska innovera ett nytt område, och man kommer antagligen att behöva ändra på tjänsterna under vägens gång. Det är få bolag som startar en tjänst och blir en unicorn utan att ha skruvat på erbjudandet på vägen dit. Det viktigaste är att vara snabbfotad.”
Ester Care lanserade sin plattform sommaren 2022, har tagit in totalt 35 miljoner kronor och planerar att gå ut i en ny runda under 2024. Intäkterna i fjol landade på 646.000 kronor och förlusten slutade på 9,3 miljoner kronor.