Sök ikon

Miljonskulder och försenade löner i Utopia – kris i svenska techbolaget igen

Mattias Hjelmstedt, vd på Utopia. Foto: Towe Boström

Vd:n blåste av problemen i Utopias svenska bolag efter avslöjandet om miljoner i skatteskulder tidigare i år.

Skulden var betald, meddelade Utopia.

Nu kan Breakit avslöja att musikrättighetsbolagets svenska dotterbolag på nytt dragit på sig miljonkrav.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Breakit har tidigare skrivit om Utopia Music. Den svenskgrundade startupen som utvecklar finansiella lösningar för musikbranschen har bland annat tagit in en miljard för att bli lönsamma och varslade så sent som i juli personal för andra gången sedan i våras

Breakit har rapporterat om nedstängda kontor i Finland och Storbritannien och anställda som har hamnat i “ekonomiskt limbo” – där de varken fått lön eller rätt till statligt stöd.

Problemen har även märkts på Utopia Musics kontor för forskning och utveckling i Stockholm. I mars rapporterade vi att det svenska dotterbolaget hade skatteskulder till Kronofogden på drygt 8 miljoner kronor. 

Moderbolaget Utopia Music, som startades av vd:n Mattias Hjelmstedt och Thomas Gullberg, har sin bas i Schweiz, har efter det meddelat att skulderna är betalda

Skyldiga miljoner i skatt

När Breakit gör en lägeskoll hos Kronofogden nu så visar det sig att Utopia har betalat av runt 11 miljoner kronor under 2023. Samtidigt kan myndigheten bekräfta att Utopias svenska verksamhet på nytt tyngs av fordringar. 

Bolagets skuldbörda har svällt till över 9 miljoner kronor hos Kronofogden, varav 6 miljoner kronor gäller obetald skatt i Sverige, enligt myndigheten. Övriga fordringar är en skatteskuld i utlandet, samt obetalda räkningar från bland annat Vasakronan Fastighet och krav från konsultbolaget Rebel Alliance. 

Ytterligare ärende är på väg in, enligt Kronofogden. Utopias svenska verksamhet är bland annat skyldiga två cateringbolag nästan 100.000 kronor.

Spår lönsamhet nästa år

Hur ekonomin i Utopia egentligen ser ut är det inte många som vet eftersom det har sin bas i Schweiz men i samband med att Utopia reste kapital avslöjade Mattias Hjelmstedt i brev till ägarna att Utopias nettoomsättning 2022 uppgick till 24 miljoner euro, eller 263,5 miljoner kronor (borträknat intäkterna från bolaget Sentric som nyligen såldes).

I år ska målet vara en omsättning på 41 miljoner euro eller 464,3 miljoner kronor. Lönsamhet spår Utopia till juni 2024.

Utopia vill inte ställa upp på en intervju men deras kommunikationschef Karl Backlund återkommer med ett uttalande som tillskrivs en representant för Utopia.

Det har varit ett tufft år för oss, liksom för många andra i tech-branschen. Vi är på väg ut ur en nödvändig – men smärtsam – omställning till lönsamhet från hypergrowth samtidigt som det är skakigt i marknaden i övrigt. Utopia – inklusive Sverige – växte fort under 2022. Vår omsättning gick från 65m till 233m SEK på ett år, samtidigt som vi tripplade antalet anställda. Omsättningen fortsätter att öka för att nå all time high 2023 samtidigt som vi slimmat ner organisationen markant. Men även om affärerna går bra, ser vi att vissa inbetalningar blir försenade, stora affärer har gått igenom men dragit ut på tiden. Det har lett till förseningar i lönehanteringen, men alla löner har processats. Även om det handlat om förseningar på någon dag här och där leder detta till tråkiga konsekvenser.

Vi anpassar oss stegvis till de nya omständigheterna. Vi har lyckats trimma vårt erbjudande mot kund och ser ett stort intresse för våra produkter, så ur det perspektivet är vi starkare än någonsin. Just nu jobbar vi tätt med kunder och partners för att stötta varandra genom krisen, alla är mer eller mindre påverkade av oroligheterna på marknaden. Situationen ser lyckligtvis ut att stabiliseras inom kort. Vi väntar bland annat på en sista inbetalning från en stor affär som stängdes i våras - vars försening har skapat en olycklig kedjereaktion hos oss - som kommer lösa våra tillfälliga skulder. Vi ser ett fortsatt stort förtroende från våra kunder och marknaden, och ser ljust på framtiden. Slutligen hoppas vi på en vändning för tech-världen under 2024.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer