Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Airmee plockar in nya miljoner – ska ta bolaget till lönsamhet

Elin Morales Härén, vd Airmee

Backas med nya miljoner av ägarna – Bonnier kliver in i styrelsen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Den snabbväxande budutmanaren Airmee har sedan bolaget grundades 2018 blivit en av de stora aktörerna inom det som brukar kallas för last mile-transporter. Med det menas den sista sträcka som en vara transporteras innan den landar hos köparen.

Under 2022 omsatte bolaget hela 262 miljoner kronor, vilket var en ökning med cirka 45 procent jämfört med omsättningen på 181 miljoner året innan. Samtidigt visade bolaget upp en rörelseförlust på drygt 100 miljoner kronor.

Men bolaget har också kritiserats för samarbete med oseriösa underleverantörer och nyligen klev Elin Morales Härén, in som ny vd på bolaget.

Nu tar bolaget in drygt 40 miljoner i en nyemission erfar Breakit. Ytterligare ungefär 13 miljoner kvittas mot nya aktier. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att kapitalet ska ta bolaget till lönsamhet. 

“Vi är väldigt glada för att våra investerare fortsätter backa Airmee”, säger Elin Morales Härén i ett pressmeddelande. 

“Vi har lett utvecklingen av emissionsfria snabba hemleveranser på den svenska marknaden med cyklar och elbilar och kommer fortsätta lägga stora resurser på hållbarhet, både miljön och socialt”.

I affären slaktas bolagets värdering rejält. Enligt handlingar från Bolagsverket slaktas värderingen på Airmee i affären. Enligt Breakits databas värderades bolaget till 559 miljoner kronor (post money) i samband med en nyemission i början av förra året. Nu ligger värderingen, enligt Dagens Industri, på 87,6 miljoner kronor.

Nyemissionen riktades till bolaget befintliga investerare och Bonnier Capital blir i samband med affären en av bolagets största ägare och tar också plats i styrelsen.

Förutom Bonnier Capital investerar också Alfvén & Didriksson, riskkapitalbolaget J12 och ett gäng ängelinvesterare i Airmee.

“Airmee är nu väl positionerade för att erbjuda snabba och hållbara sista milen leveranser till Nordiska konsumenter ihop med de ledande e-handlarna i regionen på ett skalbart sätt”, säger Ken Liebkind, partner på Alfvén & Didrikson. 

“Vi, liksom ett stort antal befintliga ägare, har stark tilltro till bolaget och ledningens plan framåt”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer