Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Köptes upp av rivalen – nu är burgarkedjan Flippin Burgers i rekonstruktion (igen)

Tuffa tider för finburgarna. Foto: Press

Tuffa tider för hajpade hamburgerkedjan Flippin. Först kom covid. Nu slår lågkonjunkturen mot bolagets lönsamhet.

Breakit kan nu avslöja att både Flippin Burgers AB och ägarbolaget Tugg har ansökt om rekonstruktion.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

För ett tiotal år sedan kom de – en efter en. De moderna hamburgerrestaurangerna blev big business. Sedan kom coronapandemin och många restauranger inklusive hamburgerställen gick på knäna när kunderna tvingades smasha och steka biffarna hemma.

En av de första och mest hajpade av de nya snabbväxarna i burgarbranschen var Flippin' Burgers, med en omsättning runt 40 miljoner kronor det senaste året för båda bolagen, Flippin' Burgers AB och Flippin' Burgers no. 2 AB.

I Flippin' Burgers AB:s bokslut varnade bolaget för en potentiell risk att det inte skulle klara sina finansiella åtaganden enligt de covenanter man har att förhålla sig till. Bolaget skrev att inflation och lågkonjunktur lett till en försämrad lönsamhet.  

Samma besked ges i ägarbolaget Tuggs bokslut, som precis som Flippin' leds av Claes König.

“Koncernen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att öka antalet besökare i sina restauranger i kombination med kostnadsreduktioner och effektiviseringar för att förbättra lönsamheten”, hette det. 

Nu har tingsrätten beslutat om företagskonstruktion för hajpade hamburgerkedjan, samt ägarbolaget Tugg Burgers. Det framkommer i handlingar till Bolagsverket. 

Rekonstruktör för båda är advokaten Carl Johan Friis vid Lindström Malmström Advokatbyrå. Han vill inte uttala sig innan rekonstruktionsansökningarna för hela koncernen har gått igenom processen. 

Två restauranger i konkurs

Tugg- och Flippin'-vd:n Claes König svarar skriftligt på Breakits frågor. 

Varför har ni ansökt om rekonstruktion?

"Vi har redan vidtagit åtgärder i verksamheten för att hantera situationen. Genom att gå in i rekonstruktion får vi nödvändig tid på oss att fortsätta arbetet med effektivisera och förbättra verksamheterna. En lyckad rekonstruktion ger oss möjlighet att i framtiden bedrivas med kassaflödespositiva enheter och med en uppgörelse avseende de skulder som bland annat pandemin och rådande konjunkturläge medfört", skriver han och tillägger:

"Vi kommer gå ut ur en lyckad rekonstruktionen stärkta."

Vilka är orsakerna till att ni hamnade här?

"Koncernen där både Tugg Burgers och Flippin' Burgers ingår har på grund av sviterna av pandemin och rådande konjunkturläge hamnat i en likviditets- och skuldsituation som behöver åtgärdas genom rekonstruktion. Koncernen har därför inlett ett samordnat rekonstruktions- och insolvensförfarande. Det innebär att sju restauranger (två Flippin' och fem Tugg Burgers) har begärts i rekonstruktion och två Tugg Burgersrestauranger har försatts i konkurs", skriver Claes König.

Han skriver att det helt enkelt inte fanns de rätta förutsättningarna på de två Tugg-restaurangerna som nu begärs i konkurs. 

Hur bedömer ni möjligheterna för en lyckad rekonstruktion?

"Vi har en bra verksamhet idag med starka team och gästflöden på de restauranger som går in i rekonstruktion. Vi har gjort ett noggrant förarbete och bedömer att möjligheterna är goda för att lyckas."

Han skriver vidare:

"Vi har en bra plan för hur vi ska ta våra restauranger framåt på den svenska hamburgerscenen. Vi ska fortsätta fokusera på kvalitén i råvarorna, hantverket och gästupplevelsen."

Inte första gången för Flippin'

Det är inte första gången som Flippin Burgers befinner sig i rekonstruktion. För tre år sedan gjorde det dåvarande ägarbolaget detsamma.

“Vi tänker inte lägga oss ned och ge upp”, sa Jaydub-vd:n Jon Widegren då.

Ett par månader sedan köptes Flippin Burgers upp av konkurrenten Tugg. Köpet finansierades genom att ägarna till Tugg, däribland stjärnkocken Niklas Ekstedt, sköt till pengar. 

Breakit gjorde en kartläggning av burgarbranschen i våras – där vi gick igenom bolag för bolag vad gäller ägarna, siffrorna och utmaningarna. Läs den här

Läs mer