Sök ikon

Jan Dinkelspiels nya satsning – ska bygga Sveriges nya gröna industri med australiern Adam Podgorski (och utmana Kinas smutsiga dominans)

Jan Dinkelspiel och Adam Podgorski. Foto: Press

Green14 har visionen om att ställa en hel industri på ända och ta plats i den gröna industriboomen i norr. Bakom bolaget står australiern Adam Podgorski och den svenska finansmannen Jan Dinkelspiel. Tillsammans sitter de på en helt ny teknik som ska göra kiselutvinningen – viktig råvara i solpaneler och halvledare – snabbare, billigare och mycket, mycket miljövänligare.

För Breakit berättar de om första mötet, det stora målet för klimatet och mänskligheten och om de känner stress att hänga med i det globala racet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Vad får man om en australisk dropout från forskarprogrammet på Imperial College i London möter en svensk finansman med ett nätverk? 

Svaret är Green14, ett bolag som har visionen att bli en pionjär inom hållbar kiselproduktion, ett grundämne som är avgörande i tillverkning av allt från solpaneler och halvledare. Green14 sticker dessutom ut hakan och säger sig kunna konkurrera med Kina, den helt klart dominerande spelaren på marknaden, även på prisnivå. Detta samtidigt som EU och USA har satt som mål att etablera egna lokala värdekedjor.

Bakom bolaget, står Adam Podgorski, kemist och solcellsspecialist, och Jan Dinkelspiel, framför allt känd inom bank- och finansvärlden i Sverige. De fördes samman av gemensamma bekanta och sedan i februari i fjol har de engagerat sig helt och hållet i Green14 – Adam Podgorski som vd och grundare och Jan Dinkelspiel som arbetande ordförande. 

Jan Dinkelspiel beskriver det där första mötet i augusti 2021, då Adam Podgorski berättade om processen för att minska utsläppen markant i kiselutvinning och hur värdekedjan ser ut i dag. 

“Jag sa okej, grönt är bra men hur mycket dyrare blir det?”

Han jublade när han fick svaret. 

“Då sa Adam att jag tror vi kommer ligga i linje med Kina eller kanske till och med lägre. Det gjorde att jag taggade till, för det finns alltid det här samtalet om ‘green premium’, det vill säga hur mycket är köpare villiga att betala extra för att vara gröna?”

Green14 ska alltså slå två flugor i en smäll, kraftigt minska utsläppen och förse världen med billigare kisel för solcellsbranschen och halvledarbranschen. 

“Det finns ingen som gör det vi gör”, säger Adam Podgorski.

Om man ska koka ner Green14:s tekniska lösning lite snabbt och enkelt så kan man säga att grundämnet Kisel (nummer 14 i periodiska systemet, därav namnet) traditionellt utvinns i två väldigt energikrävande steg som tar timmar. Green14:s metod innebär bara ett steg, är mycket energisnålare och tar hjälp av vätgasplasma. Dessutom tar det bara sekunder. Utöver detta minskar processen koldioxidutsläppen från produktionen med mellan 60 och 95 procent. 

Bolaget befinner sig i startgroparna och har hittills rest 15 miljoner kronor med åtaganden på ytterligare 10. Nästa steg för Green14 är att bygga en 8 meter hög pilotanläggning på KTH för att förhoppningsvis redan nästa år ha kapacitet att producera kilovis av kisel per timme. 

“Deeptech är annorlunda”

Jan Dinkelspiel erkänner villigt att hållbar omställning faktiskt inte har varit en av hans högsta prioriteringar genom karriären. Nu är han med och driver ett bolag som faktiskt vill gå i bräschen när det kommer till att minska utsläppen för att säkra planetens fortlevnad. 

Visionen är att Green14 ska bli nästa aktör i den gröna svenska industriboomen, med Northvolt, H2 Green Steel och Hybrit.

“Jag har alltid fascinerats av specialister och då är det väldigt spännande med människor som är väldigt kunniga inom ett smalt segment, framför allt när man själv är generalist. Den här gröna vågen som sker nu är väldigt spännande men det var framför allt Adam. Jag tror på Adam som entreprenör”, säger Jan Dinkelspiel och tillägger:

“Jag har ändå sprungit på en hel del entreprenörer i mitt liv.”

Det inte är lätt att vara australier, bo i London och bygga ett bolag i Sverige. Jan Dinkelspiel säger att han till en början fann sin roll som en slags dörröppnare i näringslivet. 

Solpaneler i centrala Kina. Foto: AP Photo/Sam McNeil

Han säger att Green14 är ett ganska kapitalintensivt projekt men att den gröna trenden här och nu gör att kapitalet för den här typen av bolag finns där ute. 

“Deeptech är annorlunda. Traditionell tech, där är det pitchdeck och seed-runda och så får du in ett par miljoner och så kan du komma ganska långt på det. Du kan bygga en MVP på ganska lite pengar.”

“Vi ska ha in ganska mycket pengar tidigt samtidigt som det är längre forskningscykler. Du kan inte trycka ut en produkt och få lite traction. På det sättet är det en större utmaning att få in kapital till ett sånt här projekt just för att du behöver en större summa i tidig fas. Sverige är generellt sett bra för riskkapital men vi ligger efter på deeptech. Det gör att vi söker oss utomlands för att kunna hitta specialister som investerar i deeptech och framförallt materialteknik. ”

Investerarna måste vara långsiktiga. Det är också Jan Dinkelspiels tanke.

“Jag är inte inne i det här med förhoppningen att lämna om två år. Jag har hittat min radarpartner och vill bygga bolag.”

“Öppet inspirerad av dem”

Adam Podgorski har sitt största fokus på produkten men rollerna överlappar så här i starten. 

“Jag har fått mycket guidning och erfarenheter av Jan. Om jag är på den tekniska sidan så är Jan mer av en social människa. Det är ett bra komplement.”

Det var egentligen ilska som drev honom till att lämna forskningen i London och satsa på kisel.

“Jag var frustrerad över volymerna energi och utsläpp som krävdes vid solcellstillverkning men också lika eller till och med mer frustrerad över den smutsiga leverantörskedjan som kommer med kiselproduktionen i Kina.”

Han syftar på rapporterna om tvångsarbete. Amerikanska myndigheter har slagit larm om att den muslimska minoriteten uigurer i Xianjiang tvingas in i arbetsläger där det tillverkas kiselbaserat material till solpaneler. Det handlar inte heller om enstaka fall. Enligt en rapport till det amerikanska arbetsdepartementet kommer nästan hälften av det globala utbudet från just Xianjiang. 

Adam Podgorski hyser också stor beundran för svenska pionjärer som Northvolt och H2 Green Steel.

“Jag är öppet inspirerad av dem. Det är fantastiska företag.”

Han säger att det finns ett unikt läge i Sverige just nu. Det handlar om tillgången på förnybar energi till energikrävande industrier för ett konkurrenskraftigt pris samtidigt som det finns “the brains to make it happen”, för att citera ordagrant. 

“Man har en unik situation i norra Sverige där man har hundratals eller tusentals ingenjörer som migrerar varje månad. Jag tror bara Northvolt förflyttar hundra ingenjörer i månaden”, säger han. 

Innoverar en 70 år gammal teknik

Prognosen är att kunna börja testa pilotanläggningen i januari och därefter sannolikt bygga en demoanläggning tillsammans med en kund. Nästa år vill man skicka kisel till kund för validering av kvaliteten nästa år och om allt går på räls en färdig fabrik 2027. 

Den teknik som Green14 har tagit fram handlar om att ta fram den ultimata renheten i ett material. Efter kisel finns det möjligheter att applicera samma teknik på andra ämnen. 

Allt händer här och nu. Utsläppen måste minska, den gröna industriboomen pågår och efterfrågan på halvledare och solceller är brännhet. 

Känner sig Green14-entreprenörerna sig stressade?

“Man kan argumentera för att det definitivt pågår ett race att bygga ut kapaciten men om vi lyckas innovera en process som är 70 år gammal och som kan minska utsläppen med 95 procent så kommer vi tillämpningsområden både inom kisel och andra områden”, säger Jan Dinkelspiel. 

Läs mer