Sök ikon

Rymddrömmen gick i kras – då blev Alban Dautaj jurist och nu ska Orimlig hyra lösa bostadskrisen

Alban Dautaj. Foto: Privat

Gjorde succé i Draknästet, nu har de fixat pengarna som krävs för att lösa i alla fall ett av problemen på bostadsmarknaden.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

En gång i tiden var Alban Dautajs dröm att bli astronaut. Men när han skulle flytta till Luleå för att plugga stötte han på problem. Det var svårt att få tag i en bostad och han blev hänvisad till att bo på vandrarhem.

“Jag var lite mer omogen då, så det ville jag inte”, berättar han.

Så han flyttade hem till Västerås igen, och fick till slut nöja sig med att plugga till jurist i Stockholm. Och det var där han stötte på en lösning på de problem han själv hade upplevt när rymddrömmen gick i kras i Luleå. I lagböckerna fanns nämligen en text som han såg kunde lösa de stora problemen på bostadsmarknaden. 

Så här är det nämligen. När man hyr en hyresrätt i andra hand så säger lagen att man inte ska betala mer än vad hyresvärden betalar. Regleringen finns för att den som har ett hyreskontrakt inte ska kunna tjäna pengar på det utan att lägenheten istället ska gå tillbaka till bostadskön. 

Trots det betalar väldigt många av de 200.000 andrahandshyresgästerna som finns i Sverige för mycket. För inte många orkar hålla igång en process som kan ta upp till två år och där det i slutändan inte är säkert att man vinner. 

Och det var just det problemet som bolaget Orimlig hyra löser. Via deras hemsida kan hyresgästen kontrollera om de betalar för mycket och efter en snabb koll från bolaget få ut pengarna kontant. Orimlig hyra tar över kravet på hyresvärden och sköter hela processen.

“Vi har automatiserat processen så att vi bara lägger 15 minuter per ansökan, går det vidare till Hyresnämnden är det ytterligare 20-30 minuter”, säger Alban Dautaj.

Förra året drev de 350 fall där de vann 95 procent av dem. 

Utbetalningen till hyresgästen, som alltså kommer i samband med anmälan, motsvarar ungefär 70 procent av det som Orimlig hyra tror sig få ut när processen är klar. Efter andra kostnader landar marginalen för bolaget på 20 procent.

Bolaget har redan fått tunga namn bakom sig. I första avsnittet av SVT:s Draknästet den här säsongen lyckades de få med sig Shervin Razani, Fredrik Ekelund, Lena Apler och Jonas Tellander. 

Den sistnämnde (som utbrast: “Ni har skapat en pengamaskin” i programmt) har sedan dess fixat en lösning som de inte hade på plats. Eftersom det i snitt tar 9 månader från att ansökan kommer in och pengar betalas ut tills Orimlig hyra får in pengar från hyresvärden behövs det pengar i kassan.

“Jonas Tellander satte oss i kontakt med ett bolag som kunde lösa det”.

Nu har de 25 miljoner som ska kunna sköta flödet genom företaget och ett löfte om ytterligare 100 miljoner kronor. 

Men det yttersta målet för Orimlig hyra är egentligen att avskaffa själva bolaget. För när problemet har försvunnit, så finns inte behovet som skapat bolaget kvar. Enligt bolagets egna beräkningar krävs det att de driver 10.000 fall i 30 år.

“Det skulle vara bra för hela samhället om bostadsmarknaden fungerade bättre”, säger Alban Dautaj. 

Nästa år siktar bolaget på att driva 2000 fall och det skulle innebära en omsättning på 70 miljoner kronor och en vinst på 6 miljoner.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer