Sök ikon

Grundaren för världens mest hajpade bolag Nvidia avslöjar – här är hemligheten bakom succén

Jensen Huang, grundare av Nvidia, och Joel Hellermark, grundare av Sana Labs. Foto: Press/Montage.
Jensen Huang, grundare av Nvidia. Foto:TT

Nvidia, med grundaren Jensen Huang, har blivit ett av världens mest hajpade bolag i AI-racet.

Nu öppnar han upp om hur han leder företaget – och avslöjar oväntade detaljer.

“Jag tycker att femårsplaner är fruktansvärt för tech. Det är bara löjligt.”

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Mitt emot varandra sitter Joel Hellermark, grundare av Sana Labs, och Jensen Huang, grundare av Nvidia. I bakgrunden skymtas vad som ser ut som stora fönster. 

De båda männen ägnar stora delar av sitt liv åt samma sak: AI. 

Jensen Huang, som för 30 år sedan grundade sitt bolag, har än så länge blivit en av de stora vinnarna i vad som numera kallas för AI-hajpen. Företag tillverkar datachip, eller halvledare, som behövs för AI-användning. På kundlistan finns bland annat OpenAI som ligger bakom dundersuccén ChatGPT. 

Joel Hellermark har med sitt Sana Labs blivit en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska tech-himlen. Så sent som i maj fyllde bolaget på kassan med 306 miljoner kronor i en nyemission. Detta endast ett halvår efter kapitalrundan på 370 miljoner kronor som stängdes i december förra året. 

Åter till scenen ovan.

Samtalet, på temat ledarskap, spelades in i förväg för att sedan visas upp när Hellermark i maj samlade närmare 400 investerare, forskare och personer inom näringslivet för att diskutera den nya era av artificiell intelligens.  

Ett av områdena han är intresserad av är hur Nvidia-grundaren driver sitt bolag, som har kommit att bli ett av de mest hajpade företagen i världen. Hittills i år har Nvidia rusat över 300 procent på börsen och är nu värt över 1000 miljarder dollar. 

“Jag ville skapa ett bolag som på ett naturligt sätt attraherar otroliga människor. Anledningen till det är att vi löser problem – och bolagets uppdrag är att lösa datorbaserade problem som knappt går att lösa”, säger Jensen Huang.

Inga 1:1-möten 

Han konstaterar att han ville bygga ett så litet bolag som möjligt. 

“Det behöver vara så stort som det krävs för att kunna göra jobbet bra, samtidigt som det ska vara så litet som det går. Och då vill man att människorna ska vara så starka som möjligt.”

Nvidia-grundaren fortsätter med att säga att om ett bolag vill stärka sina anställda så måste organisationen vara så platt som möjligt så att informationen färdas snabbt. För att skapa en platt organisation som möjligt måste det översta lagret noga övervägas. 

“Det lagret råkar vara de mest seniora personerna, och man kan tänka sig att de inte behöver så mycket coaching i sitt arbete.”

Så verkar det också har blivit, för ingen av de anställda kommer till honom för karriärråd eller stöd. 

“Jag har en hel del människor som rapporterar direkt till mig. Men jag har inga one-on-ones-möten, för det behövs inte", säger Jensen Huang.

“Vi har heller inga affärsenheter eller divisioner. Alla jobbar som en enda. Företaget är format på ett sätt som gör att vi kan bygga accelererad datoranvändning snabbt.”

Joel Hellermark frågar:

“Visst har du 40 personer som rapporter direkt till dig?”

“Ja, någonting sånt", säger Jensen Huang.

Mötena han håller involverar därför många anställda.

“Utmaningen är att få ihop alla, för det är alltid någon som är ute på något, eller på semester. Oddsen för att alla ska vara på kontoret är ungefär noll procent.”

“Hur har din ledarskapsstil förändrats över tid?”, frågar Joel Hellermark.

“Jag har ingen stil. Det är nog bara jag. Det finns många saker som jag vill göra bättre. Men om något händer på jobbet och jag inte gillar det, så säger jag det", svarar Jensen Huang.

Läser 100 speciella mejl – varje morgon

Jensen Huang konstaterar att det kan upplevas som att han är lite för direkt, men att hans enda intention är att vara rak i kommunikationen. Under möten med anställda tillbringar han mycket tid på att resonera om sina beslut. 

“Det stärker medarbetarna eftersom de lär sig hur ledare tänker igenom problem. Och i varje möte förklarar jag hur jag tänker.”

Bolaget har inga möten för endast exempelvis styrelseledamöter. I mötena finns alltid personer från olika delar av organisationen och med olika erfarenheter. 

“I mötena jag håller i finns det med nyutexaminerade”, säger Nvidia-chefen.

Joel Hellermark tar ton igen. 

“Men visst du har en modell för att folk ska kommunicera vad de prioriterar? Jag har hört något om att skicka mejl. Vad handlar det om?”

“Vi har ingen statusrapportering”, säger Jensen Huang. 

Han uppskattar däremot information från alla. De anställda får om de vill skicka ut mejl med fem punkter som är högst upp på deras prio-lista, oavsett vad det handlar om.

“Oavsett vad de här sakerna är för något så kommer jag att läsa om dem, om anställda skickar ut det i mejl. Jag läser sådana här mejl varje morgon, sannolikt är det runt hundra stycken. Det gör jag varje dag.”

Han nämner ytterligare en sak som man kan tänka sig sticker ut. Bolaget planerar inte riktigt som man kan tänka sig att bolag av den här kalibern gör. 

“Det finns ingen femårsplan och det finns ingen ettårsplan. Det finns ingen plan. Det enda som finns är det vi gör.”

Anledningen? Världen är levande, säger han. 

“Så vi planerar bara kontinuerligt.”

“Jag tycker att femårsplaner är fruktansvärt för tech. Det är bara löjligt”, säger Jensen Huang.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer