Entreprenörsresan är en serie i tre delar där Breakit och Swedbank belyser några av de viktigaste skedena i en entreprenörs bolagsresa. Breakits medgrundare och reporter Stefan Lundell och Swedbanks serviceutvecklingschef Sofia Wallén delar med sig av sina erfarenheter – personliga som affärsmässiga – kring hur man lyckas bygga ett framgångsrikt bolag. Vill du få tipsen många önskar att de fått tidigare? Häng med på entreprenörsresan!
Att kassaflöde kan låta torrt, men att det samtidigt kanske är det mest grundläggande i ett bolag, är Stefan Lundell, medgrundare av Breakit, och Sofia Wallén, serviceutvecklingschef på Swedbank, överens om.
”Kassaflödet är verkligen något som bygger bolag, idéer och drömmar. Utan ett stabilt kassaflöde är det svårt att få ett bolag att överleva särskilt länge”, menar Sofia Wallén.
Stefan minns när de startade Breakit för snart nio år sedan, att de sammanställde massor av olika budgetar och försökte göra prognoser på hur allting skulle gå.
”Men ett av de första råden jag fick var att hålla koll på kassaflödet. Varför är det så viktigt?”
”Man skulle kunna se kassaflödet som bolagets hjärta och lungor. Förlorar du kontrollen över ditt kassaflöde finns risk att det tar stopp”, säger Sofia Wallén.
Lätt med slarv
För ett år sedan hamnade Breakit i en lite klurig situation, berättar Stefan. Bolaget såg ut att gå med vinst, men tittade man i kassan så ökade den inte.
”Då var det kundfordringarna som bara växte. Det fick mig att bli lite orolig faktiskt, och vi började ringa runt för att få fart på betalningarna. Är det vanligt att man slarvar med att se till att kunderna faktiskt betalar?”
Om vi ser till er entreprenörer så brinner ni oftast mest för er affärsidé och att ta den framåt
Sofia Wallén intygar att det är vanligare än man kan tro. Och att det också har sina skäl.
”Om vi ser till er entreprenörer så brinner ni oftast mest för er affärsidé och att ta den framåt. Det går inte alltid hand i hand med det administrativa och att hålla detaljkoll på ekonomin.”
Åtgärder för kassakoll
För att få koll på kassaflödet finns dock några konkreta åtgärder att ta till. Den första är enligt Sofia att – precis som Breakit fick göra – se över vilka kundfordringar som ligger ute. Följaktligen är det läge att titta på hur avtalen med kunderna ser ut. Om det går att förkorta tiderna för inbetalningar beroende på hur situationen ser ut.
”Se också över motsvarande utifrån leverantörsperspektivet. Går det att förlänga betaltiden för fakturorna och avtalen som ni har för att faktiskt säkerställa mer pengar på kontot, sett utifrån det egna bolagets perspektiv?”
Placera överskottet smart
När man sedan har fart på kassaflödet är det läge att använda överskottet smart, förklarar Sofia Wallén. Hur du bör använda överskottet beror dock på flera faktorer. Dels vilket bolag du bedriver, dels i vilken tillväxtfas ni befinner er.
Investera i sådant som ligger nära bolagets syfte
”I de fall du behåller överskottet i bolaget, investera i sådant som ligger nära bolagets syfte så att du kan få en bild av hur investeringen kan ge avkastning på kort eller lång sikt.”
Sofia understryker också att det kan göra stor skillnad att medvetet placera ett överskott.
”Det är inte ovanligt att bolag har pengar liggande på ett transaktionskonto eller liknande, vilket ofta är en tillfällighet utan specifikt syfte. Gör du i stället en medveten placering av pengarna kan de växa medan du fokuserar på det du vill och är bra på.”
Utdelning vs behålla pengarna i bolaget
Att ha en nära relation till investerarna i ditt bolag är värdefullt av flera skäl enligt Sofia, inte minst kopplat till kassaflödet.
”Det är väldigt bra att veta var de står i fråga om önskad avkastning kontra att låta pengarna verka vidare i bolaget.”
”Som på Breakit, där vi haft ett tjugotal olika investerare som haft lite olika tidshorisonter. En del intresserar sig mer för snabb utdelning, andra vill att pengarna ska jobba i verksamheten”, berättar Stefan.
Sofia flikar in att det här är en klart intressant fråga som hon i en tidigare roll som aktieanalytiker tittat närmare på.
”En hel del bolag väljer aktivt att inte göra några utdelningar. Man vill behålla all återinvestering i bolaget för att man tror så genuint på sin idé.”
Nödraketer för ökat kassaflöde
Hamnar man i ett läge där man behöver hitta nya eller annorlunda lösningar för att få fart på kassaflödet finns det ytterligare vägar att gå, enligt Sofia Wallén.
Det finns ofta åtgärder man kan ta till för att tillfälligt stabilisera kassan
Ett exempel är att se över om ni har inventarier eller ett lager ni kan sälja av.
”Eller om ni har ägarfastigheter, då kan man sälja även dessa. Det finns ofta åtgärder man kan ta till för att tillfälligt stabilisera kassan, men att ha kontinuerlig och långsiktig koll på kassaflödet är något av det viktigaste för att stå starka även på sikt.”
6 tips för en stabil bolagsekonomi
1. Ha koll på kassaflödet. Kassaflödet är som bolagets hjärta och lungor. Utan ett stabilt kassaflöde är det svårt att få ett bolag att överleva särskilt länge.
2. Se över era kundfordringar. Har ni kunder som inte betalat sina fakturor? Se till att ni inte har släpande betalningar som stoppar upp kassaflödet.
3. Revidera era avtal. Hur ser avtalen med era kunder och leverantörer ut? Går det att förkorta eller förlänga tiderna för inbetalningar beroende på hur situationen ser ut?
4. Placera överskottet smart. Gör medvetna placeringar som ger avkastning. I de fall du behåller pengarna i bolaget, investera i sådant som ligger nära bolagets syfte.
5. Ha en nära relation med dina investerare. Det är värdefullt att veta var investerarna står i olika frågor. Som exempelvis om de vid ett överskott önskar snabb utdelning eller föredrar att behålla pengarna i bolaget.
6. Quickfix för ökat kassaflöde. Behöver du få fart på kassaflödet snabbt kan en lösning vara att sälja av inventarier eller ägarfastigheter.
Vill du veta mer om hur ni kan ta ert företag i en mer hållbar riktning? Klicka här!