Fintechbolaget Billhop har utvecklat en tjänst som gör det möjligt att betala alla fakturor med kreditkort. Den lösningen kunde tidigare användas av både företag och privatpersoner, men efter en pivotering bestämde sig bolaget för att deras målgrupp bestod av större företag. Därför sa de också adjö till samtliga privatkunder tidigare i år, liksom små och medelstora företag.
Men det är inte en omställning som görs under lönsamhet. Under räkenskapsåret som sträckte sig mellan juli 2020 fram till slutet av 2021 omsatte bolaget 58,7 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 41,7 miljoner kronor. Under 2022 ökade omsättningen till 62,9 miljoner kronor med ett minusresultat på 49,8 miljoner kronor.
Några som har varit beredda att stötta den förändringen är riskkapitalbolaget EQT Ventures.
I en nyemission i december 2021 tog Billhop in 110 miljoner kronor. Merparten av pengarna kom från just EQT Ventures, som då blev ny storägare i bolaget. Värderingen låg då på över en halv miljard kronor.
”Vi har utvecklat en allt starkare marknadsposition under de senaste tolv månaderna och investeringen från EQT Ventures påskyndar vår ambitiösa plan att bli den föredragna betaltjänsten för företag av alla storlekar i Europa", sa Billhops vd Sebastian Andreescu i samband med det till Breakit.
Nu fyller Billhop kassan igen. Den här gången tar bolaget in 88 miljoner kronor till en värdering på drygt 400 miljoner kronor (inklusive pengarna som pumpas in). Det framgår av handlingar på Bolagsverket som Breakit har tagit del av.
Sebastian Andreescu säger till Breakit att nyemissionen har sin grund i beslutet att bara erbjuda sina tjänster till större företag.
“Som en följd av detta beslutade vi även att göra en intern finansieringsrunda som främst skall användas till att förbereda bolaget för en expansion utanför Europa. Detta är ett naturligt nästa steg i vår tillväxtresa då våra strategiska samarbetspartners är globala aktörer som önskar sälja vår lösning till kunder utanför Europa”, säger Sebastian Andreescu och fortsätter:
“Vidare är majoriteten av våra befintliga enterprisekunder multinationella företag med enheter utanför Europa som önskar nyttja vår tjänst men där vi för tillfället inte har möjlighet att tillgodose den efterfrågan.”
“Vi är tacksamma för den entusiasm och det stöd som våra investerare visat och fortsätter att visa oss när vi arbetar vidare med att utveckla vår produkt.”
EQT Ventures tar enligt Breakits beräkningar omkring 60 procent av kapitalrundan. De har också sällskap av bland annat Element Ventures, entreprenören Dariush Ghatan (genom bolag) och ett antal mindre investerare.
Billhop grundades 2011 av Roozbeh Charli, Sebastian Andreescu och Erik Malm.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.