Nyligen publicerade vi på Breakit en stor kartläggning över lönerna i tech-Sverige. Vi har totalt tittat på 342 bolag (rekordmånga!) och gått igenom dem – bolag för bolag men även bransch för bransch.
En bransch som vi har haft särskilt fokus på i år är e-handlare (se hur alla 60 e-handlare ligger till här!). Och här går det att se ett tydligt mönster i hur bolagen betalar: Det går bättre för vissa än för andra och det märks i lönetoppen. Rent krasst betyder det att de tio översta bolagen på listan i snitt är klart mer lönsamma än de tio som ligger i botten på listan.
Ta Bianca Ingrossos Caia Cosmetics som exempel. Bolaget placerar sig högt på lönelistan. Bara Fyndiq betalar en högre snittlön än Caia, enligt e-handelslistan. Genomsnittslönen på Caia Cosmetics ligger på 59.000 kronor och bolaget hade i snitt 24 anställda i fjol om man utgår från de uppgifter som finns i årsredovisningen och följer den metod som Breakit har använt för alla bolag i undersökningen (se om metoden nedan). Enligt bolagets egna löneuträkning ligger snittlönen på 46.000 kronor i månaden.
Caia Cosmetics är också ett bolag som drar in en ordentlig vinst. Förra året ökade smink- och skönhetsmärket omsättningen från 320,3 miljoner kronor till 408,4 miljoner. Rörelseresultatet steg från 114,6 miljoner kronor till 128,3 miljoner.
Bianca Ingrosso är ansiktet utåt för en av Sveriges kanske största influencersuccér någonsin. Hon grundade det tillsammans med kompanjonerna Vanessa Lindblad, Jesper Matsch och Mikael Snabb (som nyss tog klivet ur styrelsen) och är andra största ägare efter riskkapitalbolaget Verdanes intåg.
Breakit tog ett snack med Caias ordförande Adeline Sterner om varför bolaget placerar sig så pass högt upp på lönelistan.
“Det är väldigt enkelt att jämföra lön idag och jag upplever att fler och fler pratar öppet om sina löner vilket jag tycker är väldigt bra. Det gör att man som seriös arbetsgivare behöver lägga sig på rätt nivå för att locka talang”, sa hon bland annat.
“Min erfarenhet är att det brukar löna sig att försöka möta arbetstagaren så gott det bara går. Är man som arbetsgivare för långt ifrån arbetstagarens förväntningar brukar det vara bättre att låta bli att anställa än att anställa någon som är missnöjd”.
Vill du djupdyka i lönekartläggningen för e-handeln specifikt så hittar du den här. Där kan du även se vad Revolutionraces Paul Fischbein säger om outdoor-märkets placering.
Den stora kartläggningen med hela 342 bolag finner du här.
Så här gjorde vi
När vi satte igång med sammanställningen utgick vi från de bolag som Breakit har skrivit om under de senaste åren och som vi sedan bevakar regelbundet. Vi tog sedan bort de bolag som har färre än tio anställda.
I nästa steg hämtade vi personalkostnaden från resultaträkningen i den senast tillgängliga årsredovisningen, i möjligaste mån från koncernredovisningen. Från summan för personalkostnader drog vi av för sociala avgifter samt en schablon för övriga personalutgifter. I vissa fall hämtade vi lönekostnaden från årsredovisningens notverk. Därefter delade vi summan med antalet anställda i snitt under den aktuella perioden, och därefter med tolv för att få fram en månadslön.
Då fick vi fram en schablonmässig bedömning om den genomsnittliga månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga något högre eller något lägre beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.
LÄS MER: Imperiet Wahlgren Ingrosso – här är alla bolag som Sveriges mest kända familj är involverade i
LÄS MER: Bianca Ingrosso tjänar storkovan – och ger sig själv en fet utdelning