Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Femtechbolaget Ester Care vill hjälpa kvinnor – på jobbet: ”Många mår otroligt dåligt under lång tid”

Grundarna Helena Graflund Lagercrantz och Lydia Graflund. Foto: Press

Först startade de en podd. Sedan startade de en digital kvinnoklinik som sedermera även fick en fysisk mottagning. Allt på bara ett par år.

Nu står den tidigare Klarna-chefen Lydia Graflund och systern och specialistläkaren Helena Graflund Lagercrantz inför en ny satsning. De vill hjälpa kvinnor där de är – på jobbet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det går snabbt framåt för Ester Care. När Breakit pratade med vd:n och grundaren Lydia Graflund för lite över ett år sedan hade hon, tidigare chef på Klarna, och systern, tillika specialistläkare inom gynekologi, Helena Graflund Lagercrantz tagit ett steg vidare från Gynpodden. De hade precis gjort en mjuklansering av femtech-bolaget Estercare – en digital klinik för kvinnovård. Systrarna såg en lucka på marknaden att hjälpa kvinnor med allt från klimakteriebesvär till endometrios och frågor om amning. 

På ett år har Ester Care både hunnit lansera en fysisk gynmottagning i Stockholm och tagit in runt 35 miljoner kronor. De backas av bland annat Northvolt-vd:n Peter Carlsson, styrelseproffset Susanna Campbell, Kry- och Mantle-grundaren Josefin Landgård och Joo Sundström på Vera Invest. Entreprenören Magnus Petersson är en av de största ägarna och i den senaste rundan sköt även investerarna Babak Etemad och Alireza Etemad till pengar. 

Nu står Ester Care inför nästa lansering. Den här gången handlar det om ett pilotprojekt tillsammans med norska mediakoncernen Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, Blocket och Lendo i Sverige. Projektet handlar kort om att hjälpa kvinnor innan besvären och sjukdomarna har gått för långt och samtidigt göra vården och arbetsplatsen mer jämställd. 

Vill jobba preventivt

Ester Care har tagit fram ett screeningverktyg som ska finnas tillgängligt för Schibsted-anställda för årlig check up och vars syfte är att fånga upp de vanligaste besvären och sjukdomarna. Screeningen följs vid behov upp av möte med specialistläkare hos Estercare. Både screeningen och läkarbesöket bekostas av Schibsted. 

”Ta en diagnos som endometrios, det tar i snitt åtta år innan en kvinna i Sverige får en sådan diagnos. Det innebär att många kvinnor mår otroligt dåligt under lång tid”, säger Lydia Graflund. 

”Vi ska arbeta i preventivt syfte för att fånga upp tidigt så att man slipper vara sjukskriven från jobbet.”

Kvinnor är överrepresenterade när det kommer till sjukskrivningar i Sverige. Kvinnovård inkluderas inte heller inom företagshälsovården. Risken är att kvinnor lider i det tysta och att arbetsplatserna tappar i effektivitet. Det finns stora vinster att göra, säger Lydia Graflund. Det handlar både om samhällseffektivitet och jämställdhet – i vården och på jobbet, säger hon. 

”Kvinnohälsa är väldigt tabubelagt för många. Samtidigt kan man få hjälp av företaget vid till exempel psykisk ohälsa. Vi borde inte prata mindre om endometrios än depression och ryggbesvär för att vi sitter dåligt” 

Ska betalas av företaget

Hon lyfter också fram klimakteriet. Det inträffar ofta mitt i karriären, snarare än i början av pensionsåldern, vilket många ännu ej drabbade verkar tro. Ester Care lanserade nyligen ett klimakterieprogram hos H&M via Benify. 

”Vi försöker ständigt hitta olika angreppssätt för att öka livskaliteten.”

Visionen är att alla arbetsplatser ska kunna använda Ester Cares årliga screening som ett komplement. Och att det är just genom företaget är viktigt. 

”Vi tycker inte att kvinnor ska behöva betala det här själva. Vi vill att alla kvinnor ska ha en högre livskvalitet.”

Ester Care lanserades i slutet av maj i fjol. Det året hade bolaget en omsättning på 600.000 kronor och ett resultat på -9,2 miljoner kronor. Planen är att göra en ny kapitalrunda nästa år och att hålla vid sin röda tråd med kvinnohälsa och den digifysiska patientresan.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer