Batteritillverkaren Northvolt gör sig redo för nästa expansionsfas i Europa och Nordamerika och tar in 1,2 miljarder dollar, vilket motsvarar 13,6 miljarder kronor, genom en konvertibel. Det framkommer i ett pressmeddelande.
Konvertibellån, för den som inte vet, ger långivaren rätt att vid en given tid byta sin skuld mot aktier i bolaget.
Kapitalet som nu skjuts till är en utökning av de över 12 miljarder kronor som bolaget tog in på samma sätt i juli månad. Investerare i den senaste rundan är Investment Management Corporation of Ontario, Blackrock och kanadensiska pensionsförvaltaren CPP Investment. Även kanadensiska pensionsfonden OMERS injicerar för ett tredje omgång kapital i Peter Carlssons batteribolag.
Bakom de sammanlagt 25 miljarderna som Northvolt ska plöja ner i verksamheten står också Första till Fjärde AP-fonden, Folksam, AMF, Ava Investors och Goldman Sachs.
¨Vi har hittat ett engagerat gäng investerare som både förstår det brådskande behovet och den enorma finansiella potentialen i att se till så att samhället elektrifieras snabbt”, säger Northvolts finanschef Alexander Hartman i en kommentar.
Började producera batterier i början av året
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson säger att han är stolt över erkännandet och intresset från kapitalmarknaderna.
”Åtagandet att minska utsläppen globalt är starkt och dessa milstolpar stärker vår position för att kunna möta ett massivt behov för hållbara batterilösningar både i Europa och Nordamerika.”
Northvolt tillverkade sina första kommersiella batterier i fabriken under våren. Samtidigt som de nya miljarderna kommer in har bolaget tagit fram sitt första energilagringssystem (ESS) i Gdansk. Bolaget har varit verksamma i den polska staden sedan 2019 men har nu byggt en större anläggning och hoppas kunna börja leverera kommersiellt redan senare i år.
Tidigare i våras kunde Breakit avslöja Northvolts nya siffror för 2022. Där framgick det att omsättningen under fjolåret växte med 60 procent till 1.083 miljoner kronor för batteri-koncernen. Men det kostar att växa snabbt.
Förlusten före skatt växte förra året från minus 1.096 miljoner kronor till minus 3.219 miljoner kronor. Detta är alltså en ökning av förlusterna i procent med knappt 194 procent.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.