Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dubblar (och ännu mer) – Knodd kan bli lönsamma om ett år

Knodds grundare Jakob Hedlund och Josefine Svegborn. Foto: Press

Knodd är nätläkaren som satsar allt på de allra minsta. Det färska bokslutet visar att behovet av digital barnvård finns. Bolaget växer med mer än det dubbla.

Nu är break even inom räckhåll – och efter det ska bolaget ta steget ut i Europa.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den digitala vårdtjänster Knodd är en mer nischad än de väletablerade nätläkarna, som Kry, men har etablerat sig i kölvattnet av den digitala vågen som svept över den svenska sjukvården. Hos Knodd ligger hela fokuset på barnsjukvården. Föräldrar får hjälp av vårdpersonal via videolänk att avgöra och lindra symptom. 

Det var för mindre än ett år sedan som vi skrev att Knodd – grundat av Jakob Hedlund och Josefine Svegborn – tog in 30 miljoner kronor för att bredda verksamheten.

“En stor del handlar om att skala upp den nuvarande affärsmodellen som vi nu har bra data på. Vi ser att den håller”, sa vd:n Jakob Hedlund till Breakit då.

Planen var att bredda tjänsten med psykologer, fortsätta satsningen på graviditeter och att undersöka möjligheterna utanför landets gränser. Pengarna skulle räcka i två år, då bolaget enligt prognosen skulle kunna gå break even, och på tre års sikt ville Knodd bli “Europas ledande digitala vårdtjänst för barn och föräldrar”.

Värderingen i nyemissionen låg på 140 miljoner kronor (före kapitaltillskottet), upp från 75 miljoner kronor i föregående runda. Investerare var till hälften befintliga ägare som Curus (serieförvärvaren inom vård som tidigare hette Add Health Media) och till hälften nya ägare som Orkla Ventures, First Venture och Linbo Invest.

Knodd har fortfarande minus på sista raden. Sett till hela koncernen så landade resultatet för 2022 på -15,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med förlusten 2021 som låg på -8,8 miljoner kronor. Samtidigt har omsättningen ökat för barnvårdappen. Förra året omsatte Knodd 33,3 miljoner kronor, vilket innebär ett lyft på 150 procent jämfört med 2021 då koncernen omsatte 13,3 miljoner kronor.

Jakob Hedlund skriver till Breakit att Knodd kan hålla prognosen om att nå break even redan det kommande året. 

“Således kommer det kommande året utröna hur kapitalresningsbehovet ser ut framåt”, skriver han. 

Målet att inom ett par år bli ledande i Europa tonar bolaget nu ner. 

“I och med en allt mer konservativ kapitalmarknad har vi valt att nu först och främst fokusera på svenska marknaden för att få den lönsam innan vi ger oss ut i Europa”, skriver vd:n.

Läs mer