Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Förhandlingar om kollektivavtal på Spotify havererar – streamingjätten drar sig ur

Daniel Ek, vd Spotify.

Efter många turer satte sig Spotify ned tillsammans med flera stora fackföreningar för att förhandla om ett kollektivavtal. Nu har förhandlingarna havererat och streamingjätten dragit sig ur.

“Det är beklagligt att vi med denna förhandlingsrunda inte lyckades nå fram”, skriver en av fackföreningarna till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Förhandlingarna om kollektivavtal på Spotify inleddes i maj, men startskottet till diskussionen kom redan i början av året. I samband med att bolaget varslade om uppsägning bildade anställda streamingjättens första fackklubb och kampen för kollektivavtal påbörjades. 

Några månader senare ställde fackföreningarna Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia krav på kollektivavtal och att förhandlingar skulle inledas. Så blev också fallet. 

Men nu har bolaget dragit sig ur.  

I ett mejl till Breakit skriver Sveriges Ingenjörer att streamingjätten har frånträtt förhandlingen. 

“Även om det är beklagligt att vi med denna förhandlingsrunda inte lyckades nå fram så kvarstår vår vilja att hitta lösningar för att företaget ska ingå kollektivavtal”, skriver Camilla Frankelius, fackföreningens förhandlingschef.

“Nu behöver vi analysera vad det här läget innebär och fatta beslut om vägen framåt i syfte att säkerställa medarbetarnas villkor och intressen. Vi vill såklart gärna ha fortsatt dialog och förhandling", fortsätter hon.

Spotifys svar

En talesperson på Spotify skriver i en kommentar till Breakit att bolaget har haft flera konstruktiva möten med fackföreningarna, men att bolaget efter "noggrant övervägande", bedömt att ett kollektivavtal på Spotify inte skulle ge något väsentligt mervärde för de anställda. Företaget har därför avslutat förhandlingarna med fackförbunden.

"Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner", skriver talespersonen vidare.

Efter att fackföreningarna ställde kravet om kollektivavtal har turerna varit många. Bland annat ställde sig Unionen utanför entrén till Spotifys huvudkontor. Syftet: visa anställda på bolaget att de har fackföreningarnas stöd. 

Möttes av DJ i entrén

Kort därefter ska anställda ha mötts av en DJ, snacks och ballonger när de kom till jobbet och det delades ut flygblad om varför "Spotifys modell” är mer gynnsam än kollektivavtal. 

I flygbladen, som bär titeln “Spotifys modell” står bland annat att Spotify har “respekt för hur den svenska modellen är fördelaktig för vissa typer av bolag, men vill ifrågasätta om samma modell bör appliceras på ett bolag som Spotify.”

Spotifys grundare och vd Daniel Ek har även kommenterat fackföreningarnas krav i ett internt meddelande till de anställda. Vd:n skrev bland annat att det är både lagligt och möjligt att bedriva snabbrörlig och konkurrensutsatt verksamhet utan kollektivavtal. 

”Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra.”

Läs mer