Den svenska spelikonen Patrick Söderlund har genom åren blivit känd i anslutning till listor över svenskarna med högst lön. Som global utvecklingschef på speljätten Electronic Arts blev svensken under 2010-talet en enorm maktfaktor i den snabbt växande spelbranschen.
Idag har Patrik Söderlund hunnit gå vidare och startat den egna spelstudion Embark. Han grundade studion redan 2018, men bolaget har ännu inte släppt sitt första spel.
Ändå bestämde sig koreanska Nexon 2019 för att köpa majoriteten av Embark i en affär som värderade bolaget till cirka 3 miljarder kronor.
Det bör säga något om tilltron till svensken och teamet han har samlat ihop i den nya studion.
När det är Patrick Söderlunds tur att sommarprata i P1 berättar han om hur kärleken till spel uppstod och sina tankar om karriären i världens största spelbolag. Hur intresset för spel kom tidigt och hur han tillsammans med sin lillebror sålde kakor för att ha råd att köpa de senaste spelen.
“Jag hade hittat ett universum fyllt av hemligheter där jag kunde göra precis som jag ville. Mamma förstod nog inte riktigt vad jag menade. Men hon förstod att jag hade upptäckt något stort, där föddes min livslånga kärlek till spel”, säger Patrick Söderlund om ett av de fina minnena han delar med sig av om barndomen.
Han berättar också om hur de genom en annons i en utländsk speltidning kom i kontakt med en person i Hongkong som de kunde köpa piratkopierade spel av. Spel som de sålde vidare via gula tidningen.
Med facit i hand vet vi att Patrick Söderlund till slut var en del i att skapa en av världens mest kända spelutvecklare i Dice, och deras flaggskeppserie Battlefield. Det spel som också blev ingången till just Electronic Arts.
Blev slagen som ung
Samtidigt är de flesta berättelser som Patrick Söderlund delar med sig av från uppväxten fruktansvärt mörka. Händelser som gjort att han alltid har brottats med känslan av att han egentligen inte förtjänar framgångarna. Känslor som han spårar till barndomen – och våldet.
“Första gången jag själv fick stryk blev jag mest förvånad”, säger han och fortsätter senare:
“Det går aldrig att gå tillbaka till det som var förut. Från det första slaget hänger våldet konstant och tyst i luften. Minsta felsteg, en blick, en rörelse och sen.”
Söderlund berättar om upplevelsen av att bli slagen av en man i hans närhet som som aldrig ges något ansikte:
“Den fysiska smärtan lär man sig att behärska, men inte kränkningen. Man blir en sån man kan slå. Man tappar sitt värde. Det är vad den som slår vill säga.“
Våldet fick Patrick Söderlund själv slut på. Med en spade i handen och ett hot om att själv slå. Det hindrade inte förnedringarna från att följa med honom.
“Jag tror den känsla som jag jämt bär med mig kom från de gånger han slog och förnedrade mig. Tryckte ned mitt ansikte i lasagnen när jag inte åt som jag borde, köttfärssåsen på kinderna, torkade bort béchamelsåsen ur ögonen. Så mycket värre än smärtan från slagen. Det finns en konstant känsla av skuld. Någonting säger mig att allt gott, alla framgångar och goda stunder bara är till låns. Att jag egentligen inte förtjänar dem och att de ska tas ifrån mig”, säger han.
Patrick Söderlund konstaterar till slut att han, förtjänat eller ej, kommit tillräckligt långt för att själv få forma sin egen historia.
Minnet av ett sexuellt övergrepp
Den mörka historien stannar dock inte vid barndomen. Precis när lyssnaren hunnit återhämta sig en aning så kommer nästa slag: det minne som Patrick Söderlund säger att han skäms allra mest för.
Via ett hotellrum i Dubai, decennier senare, där han själv precis verkar ha kommit ihåg vad som hände.
"Han släpper inte mig. han börjar ta på mig. Jag vet inte hur länge det pågår men jag lyckas till slut ta mig därifrån, springer till bussen och tar mig hem"
Det sexuella övergreppet från mannen i den röda Volvo kombin.
“Min kropp har hållit inne traumat. Varför? För att skydda mig, kanske. Var det för skamligt? Nja, jag skäms till en viss del när jag berättar det nu. Eller för min bror och mina barn inför det här programmet”, fortsätter Patrick Söderlund.
“Men känslan av att sånt här måste sägas är starkare än att jag ska hålla tyst och låtsas som att ingenting har hänt. Har hjärnan på egen hand tagit bort det här för att det var för jobbigt att processa bland allt annat våld.”
Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 måndag och sänds live i P1 kl. 13.00.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.