Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så gick det för Rgnt när grundaren lämnade – “Mycket tid ägnades åt att säkerställa kapital”

Foto: Rgnt Motorcycles

Rgnt fortsätter att dras med stora förluster. I årsredovisingen flaggar bolaget också för att ytterligare kapital kommer att behövs i bolaget.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Det slet sig mellan grundaren Jonathan Åström och dennes motorcykelutmanaren Rgnt under förra året. Redan i början av året lämnade grundaren sin roll som vd i bolaget – och innan året var slut hade han även lämnat styrelsen och sålt hela sitt innehav. 

”Det kom till en punkt där vi helt enkelt hade olika värderingar”, berättade han för Breakit i slutet av november förra året. 

Kort senare fick bolaget sin tredje vd på ett år efter att den tillförordnade vd:n Måns Danielson lämnat över stafettpinnen till Göran Karlsson. Något som Breakit kunde avslöja i december.

Med den slitningen i backspegeln är det så klart intressant att se hur fjolåret egentligen slutade. 

Nu visar det sig att omsättningen ökade från 4,9 till 16,8 miljoner kronor. 

“2022 var ett år då verksamheten fokuserade på att öka säljkanalerna, förbereda för en version 3.9 samt säkerställa kvaliteten i produkterna och i hela O2D-kedjan. Bolaget hade stora utmaningar med leveranskedjan till följd av pandemiproblemen”, skriver bolaget i verksamhetsberättelsen.

På resultatraden var det fortsatt stora förlustsiffror. På rörelsenivå ökade minusresultatet från 33,9 till 55,5 miljoner kronor.

“Mycket tid ägnades åt att säkerställa kapital för bolagets drift och expansion. Detta säkerställdes genom konvertibla lån. i samband med detta fick bolaget in en ny storägare, Softwind Group, som förvärvade Jonathan Åströms aktier och deltog fullt ut med konvertibler”, fortsätter det.

Även under 2023 har Rgnt fortsatt arbeta med kapitalanskaffning enligt årsredovisningen.

“En nyemission förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2023. Om transaktionerna inte genomförs finns det en betydande osäkerhet kring företagets förmåga till fortsatt drift.”

Medelantalet anställda ökade från 22 till 31 personer under fjolåret.

Rgnt grundades så sent som 2019, men då under det vokalvänligare namnet Regent.

Läs mer