Sök ikon

Lifvs blev Storekey – nu ska alla butiker drivas på franchise

Storekey, tidigare kända som Lifvs, ska helt sluta driva egna obemannade butiker. Istället ligger fokus framöver på att etablera den egna tekniska lösningen.


Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Lifvs har genom åren fått en hel del uppmärksamhet för sina små butiker utan personal. Den som ville handla använde sin mobiltelefon för att låsa upp, scanna varor och betala. Men sedan starten 2018 har det hänt en hel del, bland annat har kommunikationen från bolaget växlat från att visa upp de många obemannade butikerna till att handla mer om tekniken som gjorde det möjligt.

De senaste två åren har Lifvs också bytt namn på moderbolaget till Storkey, lanserat ett franchise-koncep för obemannade butiker och öppnat sin tekniska plattform för externa aktörer.  

”Det är jättespännande för bolagets framtid, där vi blir en partner till många andra aktörer som inte ens säljer mat”, sa grundaren Daniel Lundh till Breakit om utvecklingen 2021.

Nu meddelar bolaget att de tar ytterligare steg i att skala bort arvet från de obemannade butikerna. 

I ett pressmeddelande skriver Storekey att Lifvs från början lanserades som ett proof of concept för att utveckla Storekey-plattformen. I takt med att den har utvecklats, så har bolaget kunnat skifta fokus på att driva en franchise-affär. 

Nu ska Storekey inte längre driva några butiker i egen regi.

"Detta är ett helt naturligt steg för oss. Nu ser vi fram emot att helt och hållet fokusera på det som alltid varit vår kärnverksamhet – att utveckla den banbrytande tekniken och koncepten bakom obemannade och hybrida butiker”, säger Daniel Lundh i pressmeddelandet.

Idag ska Storekey ha närmare 100 kunder i 8 olika länder, enligt bolaget själva. Det rör sig om både obemannade butiker och hybridlösningar. Bland kunderna som nämns på hemsidan finns Tempo, Interflora, Skistar och OKQ8.

I en intervju med Dagens Industri berättar Daniel Lundh också att Storekey vill ta in nytt kapital under 2023. 

”Ambitionen är att ta in externt kapital för att verkligen kunna växla upp och utnyttja positionen vi har på marknaden”, säger han till tidningen. 

Enligt DI omsatte Storekey 16,2 miljoner kronor under 2022 med en förlust på rörelsenivå på 20 miljoner kronor.

Lifvs grundades av Daniel Lundh och Bea Garcia, den sistnämnde lämnade bolaget i början av 2022.

Läs mer